Dollármilliárdok mennek el a mai rémület éjszakája miatt

Így faragj halloweeni zombi sütőtököt!
Vágólapra másolva!
A halloween továbbra is igen jelentős üzlet az Egyesült Államokban, és lassan az egész világon is. Édességek, jelmezek és bulik – így költenek erre az ünnepre.
Vágólapra másolva!

Az NRF weboldal 2003 óta minden évben összeállítja az amerikaiak költekezési szokásait a halloweeni ünnep kapcsán.

Idén a tengerentúli ünneplők több mint 9 milliárd dollárt költenek.

Fejenként átlagosan 86,79 dollárt (kb. 24 850 forint) fordítanak a rémisztgetős ünnepre és külsőségeire, szemben a tavalyi 86,13 dollárral (kb. 24 600 forint), azonban tavaly a teljes költség 9,1 milliárd dollár volt. Idén tehát a becslések szerint valamennyivel kevesebben ünnepelnek. (A tavalyi költésekről ebben a cikkében írt az Origo).

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ráadásul az Egyesült Államokban mintegy 175 millió ember tervezi, hogy részt vesz valamilyen halloweeni ünnepségen vagy bulin.

A halloween estéjén szórakozók nagy része, 67 százaléka dönt úgy, hogy jelmezt visel október 31-én.

A bulizók száma évről évre növekvő tendenciát mutat: 2015-ben 157 millióan, 2016-ban 171 millióan választották, hogy megünneplik október utolsó napján a halloweent.

Idén a gyermekek körében a hercegnő- és a szuperhősjelmezek a legnépszerűbbek, ugyanakkor

a felnőttek körében a hagyományos, vagyis a kissé rémisztő jelmezek járnak az élen, például a vámpír-, a boszorkány- és a zombijelmez.

További érdekesség, hogy a férfiak közül majdnem kétszer olyan valószínű, hogy jelmezük ihletését, a videómegosztó oldalakon találják meg, mint a nők körében.

Ráadásul az ünnep rajongói kisállataikat is beöltöztetik: erre majdnem félmilliárdot költenek, a jelmezek körében pedig a tök, a hot-dog és a dongó a legnépszerűbbek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az NRF összeállításából az is kiderült, hogy tízből hét ember díszíti fel otthonát az alkalomnak megfelelően, valamint cukorkával és csokoládéval is készülnek a gyermekek „csokit vagy csalunk" látogatására.

Az adatokból az is kitűnik, hogy minden harmadik halloweenező már szeptemberben elkezd készülni az ünnepre, nagyrészük pedig leértékelésen szerzik be a szükséges dekorációt és jelmezeket.