MNB: Tucatnyi új fintech kezdeményezés a Pénzügyi Innovációs Platformnál

Woman is shopping online with laptop Wireless Technology Computer Consumerism Businesswoman Young Women Women Females Ordering Electronic Banking Banking Surfing the Net Home Shopping Paying E-commerce Electronics Store Credit Card Purchase Currency Young
Young woman shopping with credit card and laptop computer
Vágólapra másolva!
Fél évnyi működés után immár tucatnyi fintech innovációs kezdeményezés kapcsán dolgozik együtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fintech cégekkel és pénzügyi intézményekkel, írják közleményükben. A digitális pénzügyi megoldások térhódítását jelzi, hogy jövőre a világ egyik újabb vezető mobil- és online fizetési platformja kezd szolgáltatni itthon. A továbbiakban egy innovációs pénzügyi tesztkörnyezet szolgálhatja majd a fintech kezdeményezések biztonságos, a pénzügyi stabilitás megőrzésével történő elterjedését a pénzügyi szektorban.
Vágólapra másolva!

Az MNB által bő fél éve elindított Pénzügyi Innovációs Platformhoz (Innovation Hub) mostanáig 12 szabályozói támogatási megkeresés érkezett. Ezek mintegy egyharmada esetében már jegybanki felügyeleti engedéllyel tevékenykedő, „klasszikus" pénzügyi intézmények, míg kétharmaduknál fintech vállalkozások kértek jegybanki iránymutatást a tervezett újításaikkal kapcsolatban felmerülő pénzügyi tárgyú jogi kérdések tisztázására.

A pénzügyi, biztosítási és a tőkepiaci szektort egyaránt érintő új fintech kezdeményezések egyebek között az ügyfelekkel való hatékonyabb, egyszerűbb kapcsolattartásban, illetve

a pénzügyi tranzakciókhoz kapcsolódó belső folyamatokban eredményezhetnek digitális fordulatot itthon

– akár már a közeli jövőben.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

A közelmúlt fintech fejlesztéseire jó példa, hogy – az UniCredit Bank és az Alipay a napokban kötött megállapodásának köszönhetően – az eddigi mobilfizetési megoldások mellett a jövő évtől a világ egyik újabb vezető mobil- és online fizetési platformja válik elérhetővé Magyarországon az ide látogató kínai állampolgároknak.

Az MNB üdvözöl minden ehhez hasonló, szabályozott keretek között bevezetendő, az innovációt előmozdító, de a piaci szereplők és a fogyasztók biztonságát egyaránt garantáló fintech kezdeményezést.

Az MNB idén tavasszal – a pénzügyi intézményeknél és a fintech cégeknél végzett felmérést követően – a közép-kelet-európai régióban elsőként indította el Innovation Hubját.

Ez szabályozói támogató szerepén túl egyúttal információs tárházként (a fintech fejlesztésekhez kötődő, már kialakított szabályozói, felügyelési elvárások áttekinthető bemutatására), kommunikációs platformként (a teljes fintech ökoszisztéma számára az információmegosztásra), illetve nemzetközi kooperációs platformként (a téma kapcsán aktív, tapasztalatokkal rendelkező külföldi társhatóságokkal való kapcsolatfelvételre) is szolgál.

Az MNB üdvözöl minden jogszerűen működö, szabályzott digitális pénzügyi szolgáltatást Forrás: MTI/Jászai Csaba

Utóbbi kapcsán az MNB az elmúlt hónapokban többek közt a francia, lengyel, litván és német pénzügyi felügyeleti hatóságokkal kezdte meg az egyeztetési folyamatot a fintech fejlesztések ösztönzésének nemzetközi szintű koordinálásáról.

A fintech megoldások révén javítható a pénzügyi szektor költséghatékonysága és versenyképessége. Az innováción keresztül történő hatékonyságnövekedés pozitívan hathat a pénzügyi stabilitásra, az intézmények működésére, s a pénzügyi termékek, szolgáltatások felhasználói számára is előnyökkel járhatnak. Így érdemben támogathatja a fenntartható gazdasági felzárkózást is.