Mutatjuk, hol vannak most a főváros legmenőbb panellakásai

2018.10.31. 08:16

Míg a XVII. kerületben az árak stagnálása jellemző, addig a sok panellakást kínáló X. kerületi Kőbányán még némi áremelkedéssel szembesülhettek az idei évben a vevők a lakáspiacon. A favorit továbbra is a panel, melyek minimális alkuval kelnek el – jó árazás és állapot esetén akár néhány nap alatt.

Az idei évben a tavalyinál szerényebb mértékű áremelkedés volt jellemző az ingatlanpiacra a XVII. kerületben. Ez azt jelenti, hogy „ismét kalkulálhatnak a vevők némi alkuval”, miközben egy éve még sok esetben inkább licitről beszélhettünk, mely felfelé mozdította egy-egy ingatlan eladási árát – áll a Balla Ingatlan elemzésében.

Jelenleg a lakások és az új, illetve újszerű házak esetében legfeljebb 5 százalékot, korszerűtlen és 20 évnél idősebb házak esetében viszont akár 3-8 százalékot is tudnak alkudni a vevők.

A X. kerületben, ahol az érdeklődők nagy része a felkapottnak számító paneleket keresi, nem nagyon beszélhetünk alkuról: mindössze jelképes 100-200 ezer forintos árengedmények jellemzők, de ez függ a vevő és az eladó motiváltságától is. A felújított, jó állapotú, jól árazott panellakásoknál 1 hónapos értékesítési időre számíthatnak a tulajdonosok, de sok esetben ez egy-két hétre vagy akár néhány napra is rövidülhet. Az értékesítési idő ugyanis két tényezőtől függ: az ártól és az állapottól.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A XVII. kerületben az értékesítési idők ugyanakkor nagyon változóak: piacképes, illetve keresett ingatlanoknál itt is a „sorban állás” jellemző. Ezek akár 1-5 nap alatt értékesíthetők, ugyanakkor a jelentősebb ráfordítást igénylő, rossz elhelyezkedésű, túlméretezett, nehezen eladható házak 2 évnél hosszabb időre is beragadhatnak a piacon.

És hogy mit keresnek leginkább a vevők? Alapvetően az észszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, egyszintes házakat, illetve a korszerű, rentábilisan fenntartható lakásokat. Ezek azok az ingatlanok, melyek akár hirdetési áron, alku nélkül is eladhatók. A X. kerületben ez gyakorlatilag a paneleket jelenti, melyek közül az egyszobásokat most 16-17 millió forintért, a kétszobásokat 19-21 millió forintért, míg a háromszobásokat 22-24 millió forintért el lehet adni – sorolta a Balla Ingatlan szakértője.

Ami még jellemző a piacra, az az egyre gyengülő befektetői jelenlét, ugyanis elfogytak a számukra megfelelő ajánlatok. Szintén jelentős mértékben csökkent a korábbi évekhez képest a külföldi érdeklődés: a X. kerületben ugyan találkozni még néhány kínai vásárlóval, de ők sem befektetési céllal vásárolnak, hanem saját részre.

A hazai vevők viszont a magas lakásárak miatt egyre nagyobb arányban kényszerülnek hitelfelvételre. Az ingatlanközvetítő megfigyelése szerint a kedvező kamattámogatott hitelt ugyanakkor az is felveszi, aki egyébként rendelkezne a vásárláshoz elegendő összeggel, de inkább visszatart egy részt felújításra, alakításra, bútorozásra.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Ami az új építésű ingatlanokat illeti, a X. kerületben teljesen hiányoznak a piacról, de a XVII. kerületben is rendkívül szerény a kínálat a kereslethez képest, ráadásul aránytalanul drágák is a használt ingatlanokhoz viszonyítva. A jellemző, 500-600 ezer forintos négyzetméterárak túl magasak az itteni fizetőképes kereslet számára.

Ugyancsak a túl magas árak jellemzők a bérlakások piacára is, ahol egy 37-40 négyzetméteres lakásért 120 ezer forintot kérnek el a tulajdonosok havonta. Ez azonban a bérlési lehetőséget keresők többsége számára gyakorlatilag megfizethetetlen.