Magyarország a közép-európai régió gazdasági sztárja

Tarlós István
Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben Budapesten a Lánchíd budai hídfőjénél (Illusztráció).
Vágólapra másolva!
A legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics elemzést tett közzé a közép-európai nemzetek gazdasági állapotáról. Ebből az derül ki, hogy a régió országainak gazdasági bővülése lassulni látszik. Magyarország a kivétel.
Vágólapra másolva!

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg lanyhuló növekedési lendülettel kezdték a negyedik negyedévet a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok.

Ez alól egy ország a kivétel: Magyarország.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga októberben 107,4 volt a szeptemberben mért 107,5 után. A minimális visszaesés ellenére az októberi adat 11 havi mélypont.

Magyarország teljesít a legjobban a régióban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A ház hangsúlyozza ugyanakkor,

hogy a térségen belül Magyarország ESI-indexe volt a legmagasabb ebben a hónapban, 120,4 ponttal az előző havi 116,6 után.

A felhajtóerőt az építőipar, illetve az index ipari részkomponensei adták.

A Capital Economics londoni elemzői szerint az általuk használt térségi ESI-modell arra vall, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok éves növekedése októberben irányt vett a 4 százalék alatti ütemek felé.