Figyelmeztet a brit luxusautó-gyártó

fos2018 Festival of Speed Drew Gibson Continental Bentley Motors Ltd Bentley Batch 6 Andrew Unsworth Andrew Marson Action 2018 GRRC GT Michelin Supercar Run Festival of speed, 2018
England 12th - 15th July 2018
Photo: Drew Gibson
Bentley Continental
Vágólapra másolva!
A brit autógyártók sorra figyelmeztetnek, hogy amennyiben Nagy-Britannia rendezetlen körülmények között távozik az Európai Unióból, az rendkívül negatívan érinti majd őket és teljesítményüket. A luxusautókat gyártó Bentley is attól tart, hogy amennyiben "hard-brexitre", azaz kereskedelmi megállapodás nélküli kilépésre kerül sor, az jelentős mértékben ronthatja a nyereséget, beruházások elmaradásához vezethet, és csökkenteni kell majd a termelést is.
Vágólapra másolva!

Ha nem sikerül kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötni Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről, akkor autóikat importvámok fogják terhelni az uniós országokban, és ugyanez vonatkozik majd az onnan érkező alkatrészekre is. Ez pedig jócskán csökkentheti majd a profitot - húzza alá a Reuters cikke.

Egy negatív forgatókönyv esetén rákényszerülhetnek a termelés visszafogására: át kell állniuk a rövidebb munkahetekre, vagy hosszabb karácsonyi és húsvéti szabadságolási szezont kell bevezetniük.

A német Volkswagen tulajdonában álló cég évente 11 ezer gépkocsit állít elő észak-angliai üzemében. A Bentley az idei évben eddig nem volt túlzottan sikeres,

80 millió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az első fél évben. Ráadásul a cég az idei év egészét tekintve is veszteséges lehet.

Bentley Continental Forrás: Drew Gibson

Arra a kérdésre pedig, hogy napjaink autóipari trendjeinek megfelelően, mikor rukkolnak elő az első elektromos modellel, azt a választ adják, hogy a projekt egyelőre a döntési fázisnál tart, mindenesetre

2025 előtt szeretnék piacra dobni az első ilyen változatot.

Nemrégiben az Origo beszámolt arról, hogy a legnagyobb brit autógyártó, a Jaguar számára is komoly következményekkel járhat a hard-brexit. De más szektortársak, köztük az Aston Martin is készülnek egy esetleges negatív forgatókönyvre.