Túraruhák, amelyeket vulkanikus hegyeken tesztelnek

Dr. Life, 6+1 dolog, amit mindenképpen tegyél meg életed során – pláne, ha egyedül vagy, túra, túrázás
Vágólapra másolva!
Idén 80 éves a világszerte ismert sportruházati márka, a Columbia. Az általuk forgalmazott ruhák régóta népszerűek a különböző outdoor-tevékenységek kedvelőinek körében. Túraöltözékeiket sokszor szélsőséges időjárási viszonyokra fejlesztik ki, egyeseket közülük például kifejezetten a hegymászók számára. A hővisszaverő béléstől a vízhatlan lélegző membrán technológiáig számos innováció fűződik a nevükhöz.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon 20 éve jelen lévő sportszergyártó története nem mindennapi. Vezetője a ma 94 éves Gert Boyle, akinek szülei még 1938-ban emigráltak Németországból, majd az egyesült államokbeli Portlandben telepedtek le. Először egy kalapkészítő üzletet vásárolt a család: a közeli folyóról elnevezett Columbia Hat Companyt.

Ám egy idő után a kalapok népszerűsége csökkenni kezdett, s ekkor kültéri tevékenységekhez szükséges felsőruházatot kezdtek el értékesíteni.

Ebből nőtte ki magát később a ma már világszerte ismert sportmárka.

A cég első valódi sikere akkoriban egy halászmellény volt, amelyet Gert otthon készített a saját varrógépén. Gert Boyle a mai napig aktívan részt vesz a napjainkban 6500 alkalmazottat foglalkoztató cég mindennapjaiban.

Termékeiket a legkülönfélébb módokon tesztelik, a vállalat elhelyezkedésének köszönhetően ugyanis erdők, vulkanikus hegyek vagy épp az óceánpart szolgál egyfajta „laboratóriumként".

Forrás: Dreamstime

A márka folyamatosan törekszik a már-már sci-fi filmeket idéző újításokra.

Jelentős innovációjuk volt az elmúlt évtizedben a hővisszaverő bélés, amely egy tükröződő fóliaként egyfajta bevonatot képzett a termékek belső oldalán, így az öltözékben tartva a test melegét.

Érdekes fejlesztés volt az a ruházat is, ami a bőrfelületet kezdte el hűteni a hőelvonás elvén alapulva, röviddel azt követően, hogy viselője izzadni kezdett.

De dolgoznak még UV-A és UV-B sugarakat kiszűrő anyagokkal, víz- és szennyeződés-lepergető, szélálló, valamint gyorsan száradó ruhákkal, és forradalminak számít a vízhatlan lélegző membrán technológiájuk is, amely 100 százalékig légáteresztő, ezzel biztosítva azt, hogy a test hője szabadon tudjon távozni.