Meg fog döbbenni: ezt gondolják a magyar fiatalok a pénzügyekről

2018.10.31. 09:52

Vajon a szülőknek vagy az iskolának kellene megtanítania a gyerekeket okosan bánni a pénzzel? Beleszólhatunk, hogy mire költse, vagy épp mire ne szórja a tőlünk kapott forintokat? Ezekre és hasonló kérdésekre kereste a választ az egyik pénzintézet a Takarékossági Világnaphoz kapcsolódó kutatásában.

Míg a szülők háromnegyede a saját feladatának tekinti a pénzügyi nevelést, addig a gyerekek közel harmada inkább az iskolában sajátítaná el a szükséges ismereteket – derült ki a CIB Bank megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

A helyes oktatási stratégiáról is megoszlanak a vélemények: a szülők 90 százaléka szerint jó, ha a kamaszokat is bevonjuk a családi pénzügyekbe, a 14-18 évesek ötöde viszont köszöni, de sem a háztartási költségvetésből, sem a szülői jó tanácsokból nem kér.

IllusztrációForrás: Getty Images/andresr/Andresr

A gyerekek nagyobb függetlenségre vágynak: csak a szülőtől származó zsebpénz erejéig engednek beleszólást kiadásaikba (31 százalék), de legfeljebb addig, amíg nincs önálló keresetük (39 százalék).

Úgy tűnik, a bizalom sok esetben hiányzik. A szülők közel harmada nem hagyja, hogy a gyerek szabadon gazdálkodjon a rábízott forintokkal. Míg anya és apa azt hiszik, mindent tudnak a gyerek pénzügyeiről (70 százalék), a gyerekek a feltételezéssel ellentétben nem rohannak egyből a boltba vagy a suli büféjébe, ha pénz üti a markukat. 90 százalékuk takarékoskodik vagy gyűjt valamire saját bevallása szerint, még ha ezt a szülei nem is mindig tudják vagy gondolják róla. Persze a számlakivonatok beszédesek, ráadásul többnyire a szülők kapják őket.

Bankkártyával több mint kétszer annyi gyerek rendelkezik, mint saját bankszámlával.

A családok közel felében a gyerekek nagy értékű vágyait közösen, vagyis az összespórolt zsebpénzből és szülői hozzájárulásból teljesítik. A felmenők azonban a gyerekeknél jóval nagyobb arányban emlékeztek úgy, hogy ezeket a dolgokat teljes egészében ők finanszírozzák. A felmérés szerint takarékoskodni egyértelműen az anya, apa tud a legjobban (52 százalék), a nagyszülők csak a spórolási rangsor második, a gyerekek pedig a harmadik helyén állnak.

A kutatás szerint, a fiatalok sokkal tudatosabbak pénzügyeikben, mint ahogy azt a szülők gondoljákForrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

Más a helyzet, ha nem rendszeres megtakarításról, hanem egyszeri nyereményről van szó.

Az aktív korú magyarok 56 százaléka, míg a tinédzserek 70 százaléka tenné félre a megkapott 10 millió forintnak legalább a felét.

Az iskolákra továbbra is meghatározó szerep hárul a pénzügyi edukációban – nem véletlenül folytatja a bank az idén is pénzügyi ismeretterjesztő és megtakarítást népszerűsítő programját. Ennek keretében a bank munkatársai országszerte tartanak célirányos és gyakorlatorientált órákat a 10-18 éves korosztálynak a Takarékossági Világnaphoz kapcsolódóan. Utóbbit az 1924-ben Milánóban rendezett első Nemzetközi Takarékbank Kongresszus óta ünnepeljük rendszeresen, október utolsó munkanapján.

Az adatok emellett alapvetően kedvező képet festenek a magyar háztartások megtakarításairól, melyek jelentősen növekedtek az elmúlt években:

Növekednek a magyar háztartások megtakarításaiForrás: MTI

A kutatás módszertana:

A kutatás a Bank megbízásából a Pulzus kutatási applikációval és telefonos lekérdezéssel készült 2018. október 10-ei adatfelvétellel, a 14-65 éves korosztályban, 1300 fős mintán, amely nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentálja a 14-65 éves magyar alapsokaságot.