Valóságos banánár-háború jöhet, ám ennek nem mindenki örül

banán, banánültetvény
A banana vendor serves customers in traditional markets Lhokseumawe on November 29, 2016 in Aceh province, Indonesia. The Central Statistics Agency (BPS) recorded Indonesia's economic growth in the third quarter of 2016 amounted to 5.02 percent or lower than the second quarter of 2016 amounted to 5.18 percent. (Photo by Fachrul Reza/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Aldi és a Lidl diszkont áruházláncok olcsó áraiknak köszönhetően egyre nagyobb piaci részesedést harcolnak ki maguknak. Ennek viszont – tűnjön bármennyire is meglepőnek – hosszú távon a banánkedvelő fogyasztók láthatják kárát. A diszkontcégek ugyanis szeretnék olcsóbban megvásárolni a termelőktől a banánt, akik szerint ez silányabb termékhez, alacsonyabb termelékenységhez vezethet, és nem utolsósorban, sokan tönkre is mehetnek közülük.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi csatározásban jelenleg minden arról szól, hogy ki, melyik forgalmazó képes alacsonyabb áron kínálni a termékeket.Éppen ennek köszönhető az olyan diszkontláncok térhódítása, mint amilyen a Lidl és az Aldi. A termelők szerint viszont ennek az árháborúnak éppen ők isszák meg a levét, és sokak megélhetése forog kockán.

Az egyik jelentős banánexportáló ország például Kolumbia.

Kolumbia éves banánkivitele 918 millió dollárra rúg, a mennyiség 85 százaléka Európába kerül.

Az ország banántermelőinek szakszervezete nemrégiben hangot adott elégedetlenségének azzal kapcsolatban, hogy az Aldi a banánok dobozonkénti felvásárlási árát 0,60 dollárral csökkentené 2019-ben a mostani szinthez képest.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Fachrul Reza

A banánokat dobozonként adják el, egy doboz nagyjából 18 kilogrammnak felel meg. A dobozok ára 7 és 16 dollár között mozog. A gazdák szerint az átvételi ár csökkenése azt eredményezné, hogy olcsóbb, silányabb munkaerőt kéne foglalkoztatniuk, ez pedig a banán minőségének romlásához vezetne.

Ezt pedig a világ számos, Kolumbiától távoli országában is megéreznék.

Ráadásul sokak megélhetése múlik a banántermesztésen, egy ekkora árváltozás pedig a csőd szélére sodorhatja a termesztőket.

Nem ez az első eset, hogy az Aldi a piaci erejét használja alacsonyabb árak kikényszerítéséhez, és minden bizonnyal nem is ez lesz az utolsó. A banántermesztők sajtóközleményben reagáltak az Aldi döntésére, és arra kérték a vállalatot, hogy jól fontolják meg az árcsökkentést.

A Numbeo adatai szerint azonban Európára igencsak ráférne az olcsóbb banán.

Az oldal rangsorolta a világ országait annak alapján, hogy ott mennyibe kerül 1 kilogramm banán.

A lista első 15 helyezettjének többsége olyan európai ország, ahol az Aldinak komoly piaci részesedése van. Összehasonlításképp: például Norvégiában 2,76 dollár körül mozog 1 kiló banán ára, míg az Egyesült Államokban 1,48 dollár, Egyiptomban pedig 0,65 dollár.