Még gazdagabbak lettek a szupergazdagok

Ennyit keresnek a leggazdagabbak – galéria, Jeff Bezos
1, Jeff Bezos (Amazon) – 4,4 millió dollár, átszámítva 1,24 milliárd forint
Vágólapra másolva!
Még soha nem kerestek egy év alatt annyi pénzt a világ gazdagjai, mint 2017-ben, számol be az UBS friss jelentéséről a The Guardian. A világ legtehetősebb emberei összesen ötödével növelték meg amúgy is hatalmas vagyonukat.
Vágólapra másolva!

Összesen 8,9 ezer milliárd dollárra növelték a szupergazdagok vagyonuk nagyságát egyetlen év leforgása alatt.

A svájci UBS bank riportja azt állítja ezzel kapcsolatban, korábban soha nem kerestek még egy év alatt ennyi pénzt a világ vagyonosai.

A növekedés mintegy 1,4 ezer milliárd dollárt jelent. Ez több mint Spanyolország vagy Ausztrália éves GDP-je.

A bank azt állítja, napjaink szupergazdagjai sokkal nagyobb mértékben növelik vagyonukat, mint a 20. század gazdag famíliái, a Rothschildok, Rockefellerek vagy a Vanderbiltek.

Az elemzők szerint, ez azt jelenti, hogy a történelem leggazdagabb dinasztiái új hullám elé néznek, a régi vagyonos famíliák helyére fokozatosan újak kerülnek, amik jóval több pénz fölött diszponálnak, mint elődeik.

Illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

A jelentés 2158 milliárdos vagyonnövekedését vizsgálta.

Közülük 179-en először szerepelnek a listán, ezek között pedig több mint 40-en vannak azok, akik a hatalmas vagyonhoz örökség útján jutottak.

A milliárdosok között 701 fő van 70 év fölött. Így a jelentés készítői arra számítanak, a következő két évtizedben - tekintettel a statisztikailag várható élettartamra - ezek vagyona részben öröklés, részben filantróp tevékenységek tárgya lesz.

Az UBS a felhalmozott vagyonok további növekedésére számít. Ugyanakkor még korántsem egyértelmű ezek sorsa. Már több mint 180 milliárdos döntött úgy, hogy vagyonának jelentős részét jótékony célokra, vagy valamilyen globálisan fontos ügy előmozdítására fordítja halála után, és örököseinek csak aránylag csekély részt szán abból. A Microsofttal meggazdagodott - most a toplista 2. helyén álló - Bill Gates mellett, a 88 éves befektetőguru, Warren Buffett is úgy döntött, pénzének jelentős részét nem örökösei kapják.

A világ milliárdosainak nagy része az Egyesült Államokban él, de a szupergazdag emberek száma gyorsan növekszik Kínában, ahol hetente két új milliárdos lesz.

Bő egy évtizede a világ legnépesebb országa csak 16 milliárdosnak adott otthont. Ma 373-nak.

Továbbra is Jeff Bezos a leggazdagabb ember a bolygón Forrás: Picture-Alliance/AFP/Regina Wagner/Geisler-Fotopress

A földkerekség leggazdagabb embere egyébként továbbra is az Amazon-vezér Jeff Bezos, 146 milliárd dollárra becsült személyes vagyonával. A számítások szerint még soha senkinek nem volt ennyi pénze a világon előtte.

Bezos szintén költ jótékony célokra pénzéből, legutóbb 2 milliárd dolláros alapot hozott létre. Ezzel a hajléktalanokat és a szegény családok gyermekeinek oktatását kívánja támogatni.