Elhasalt az Amazon és a Google, kilőtt az Intel

New York, Amazon bolt
Amazon opens a new store where everything for sale is rated 4 stars and above, is a top seller, or is new and trending on Amazon.com in SoHo neighborhood of New York on September 27, 2018. / AFP PHOTO / Jim WATSON
Vágólapra másolva!
Mínuszba fordultak az ázsiai kereskedésben pénteken a határidős New York-i tőzsdeindexek, miután az Amazon és az Alphabet (a Google anyaholdingja) egyaránt csalódást keltett harmadik negyedéves gyorsjelentésével.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata,

az Amazon árfolyama 9 százalékkal esett a tőzsdezárás utáni elektronikus kereskedésben a vegyes eredményeket tartalmazó vállalati beszámoló hatására.

Jóllehet, a technológiai óriáscég részvényenkénti 5,75 dolláros nyeresége jóval meghaladta a 3,14 dolláros várakozásokat, az 56,58 milliárd dolláros árbevétel nem érte el az elemzők által remélt 57,10 milliárd dollárt.

Az Amazon negyedik negyedéves bevételi előrejelzése is gyengébbnek bizonyult a Wall Street számításainál: a kulcsfontosságú ünnepi szezont is tartalmazó október-decemberi időszakra a vállalat 66,5 milliárd és 72,5 milliárd dollár közötti bevételt vár, míg elemzők 73,89 milliárd dollárra számítottak.

A Google és a YouTube anyavállalata, az Alphabet amerikai technológiai cég közel 5 százalékot veszített értékéből,

miután a tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentésében - az Amazonhoz hasonlóan - a vártnál kisebb bevétel mellett a vártnál nagyobb nyereségről adott számot. Az Alphabet 33,74 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 13,06 dolláros nyereséget termelt július-szeptemberben, míg elemzők 34,04 milliárd, illetve 10,42 dollárt vártak.

Forrás: AFP/Jim Watson

Az AK Steel amerikai acélipari vállalat árfolyama több mint 15 százalékkal zuhant,

mert sem nyeresége, sem bevétele nem érte el az elemzői várakozások szintjét. A vállalat részvényenként 21 cent nyereséget ért el, de az elemzők 23 centre számítottak. Az árbevétel 1,74 milliárd dollárra rúgott, ám a Wall Street 1,81 milliárd dollárt várt el.

Az Intel amerikai mikroprocesszor- és csipgyártó árfolyama viszont több mint 6 százalékkal ugrott meg a vártnál jobb eredménybeszámoló hatására.

A vállalat 19,16 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 1,40 dolláros nyereséget ért el, ami jóval meghaladja az elemzők által várt 18,11 milliárd, illetve 1,15 dollárt. A negyedik negyedéves előrejelzés ugyancsak erősebb annál, mint amire a befektetők számítottak.

A világ vezető online utazási vállalata, az Expedia 9 százalékkal drágult, mivel nyeresége meghaladta a vártat.

A vállalat részvényenkénti profitja 3,65 dollárra rúgott, jóval meghaladta az elemzők által várt 3,12 dollárt. Harmadik negyedéves árbevétele 3,28 milliárd dollárt tett ki, ami viszont kevesebb a 3,3 milliárd dolláros várakozásoknál.

Csütörtökön pontosan a kedvező vállalati gyorsjelentéseknek köszönhetően jelentősen emelkedtek a New York-i tőzsdeindexek:

a Dow Jones ipari átlag 1,63 százalékos, az S&P 500-as index 1,86 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,95 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Péntek reggel a határidős jegyzésekben a Dow Jones 0,68 százalékos, az S&P 500-as index 0,78 százalékos, a Nasdaq Composite mutatója pedig 1,18 százalékos mínuszban állt.