Önvezető hajókat épít a Rolls-Royce

2018.10.17. 07:03

A Rolls-Royce már a 2010-es évek eleje óta dolgozik az önvezető hajók technológiáján, ám csak tavaly jelentették be, hogy várhatóan 2025-re elkészülhet saját önvezető óceánjárójuk – idén ráadásul elindították mesterséges intelligencia programjukat a legénység vezette hajók számára.

A rendszer radarból és számos kamerából áll, amit egy központi program felügyel.

Az algoritmus pedig olyan akadályokat keres, mint másik hajó, és automatikusan riasztást küld a legénységnek. Az Intel pedig „a hajó szemét és fülét adja", vagyis a cég szolgáltatja az adatok feldolgozására szolgáló chipeket – nyilatkozta Kevin Daffey, a Rolls-Royce intelligens hajó szegmensének igazgatója a The Verge-nek.

IllusztrációForrás: Pixabay

Az Intelligent Awareness névre keresztelt rendszer automatikusan osztályozza a közelben lévő hajókat, ez pedig lehetővé teszi a jobb érzékelhetőséget rossz időjárási körülmények között is, és különösen hasznos olyan helyeken, ahol a hajók egymáshoz közel tartózkodnak, mint például a kikötőkben.

Ezt a rendszert jelenleg egy maroknyi hajó teszteli, beleértve egy kompot Japánban, ugyanakkor a Rolls-Royce szélesebb körben is elkezdte népszerűsíteni a programot.

A Rolls-Royce esetében az Inteltel való együttműködés biztosítja azt a hardvert, amelyre szükség lesz a rendszer kiépítéséhez. Ez az első lépés az úton" – mondta Daffey.

Daffey szerint az egyik legnagyobb kihívás a nemzetközi tengeri jogrendszer megalkotása az önvezető hajók számára. Az igazgató szerint két éven belül már elindulhatnak az első önvezető hajók, ugyanakkor a partmenti vizeken a különböző országok egyesével alakíthatják majd ki helyi szabályozásukat, ezért ennek a technológiának meg kell várnia, hogy a különböző államok egy közös jogrendszerben egyezzenek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK