Öveket becsatolni! Most dőlhet el a részvénypiac sorsa

Wall Street
Vágólapra másolva!
Ezen a héten komoly izgalmak várnak az amerikai részvénypiaci befektetőkre, miután az USA-ban az elmúlt hónapok legdurvább kereskedési hete fejeződött be pénteken. A nagy szakadások után most a vállalati eredmények kijelölhetik a részvénypiac irányát.
Vágólapra másolva!

Csak még tovább fokozódhatnak az izgalmak ezen a héten, miután az amerikai részvénypiac igen kemény időszakot produkált a múlt héten.. Az S&P 500 index például 1,4 százalékot emelkedett pénteken, és a 200 napos mozgóátlaga fölött fejezte be a hetet, de a mutató így is 4,1 százalékos mínuszt hozott össze az egész hétre nézve – írja a CNBC.

Jelenleg tehát igen komoly idegesség tapasztalható a piacokon, és

a felfokozott hangulat várhatóan ezen a héten sem fog csillapodni.

Erre utal, hogy közép-európai idő szerint hétfő délelőtt az ázsiai és az európai indexek is mínuszokat mutattak. Több igen jelentős amerikai cég is ezen a héten teszi közzé a negyedéves gyorsjelentését, aminek következtében eldőlhet, merre megy tovább az USA részvénypiaca.

Beüt a valóság?

Az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy a céges eredmények miként tükrözik majd vissza a kereskedelmi konfliktusok hatásait.

Az általános várakozások szerint a harmadik negyedéves profitok nagyjából 20 százalékos emelkedést mutatnak majd,

és egyes stratégák úgy vélik, a vállalati adatok pozitív hatást fognak gyakorolni a piacokra. A pesszimisták azonban azért aggódnak, hogy az előzetes várakozásoknál gyengébb haszonkulcsokról jelenthetnek majd a vállalatok, ami végső soron rontaná a hangulatot.

Folytatódhat még az eladási hullám? Forrás: AFP/Spencer Platt

A kereskedelmi háború és a vámok hatásainak kérdésében az optimista elemzők arra építenek, hogy a vállalatok fundamentumai lényegében nem változtak, a konfliktus pedig csak minimálisan fogja megütni a cégek profitjait. Ezek a hatások pedig igazán csak jövőre mutatkoznak meg a gyorsjelentésekben, azonban az első jeleket már most is ki lehet majd olvasni.

A piaci konszenzus egyébként jövőre is 10 százalékos profitnövekedéssel számol, azonban az egyszámjegyű bővülésnek nagyobb a valószínűsége – mondja David Lefkowitz, a UBS Global Wealth Management amerikai részvénypiaci stratégája. Mintegy 2-3 százalékos gyengüléssel számolva a vámok miatt, Lefkowitz úgy látja,

4 százalékos lehet a 2019-es vállalati profitemelkedés.

A szakértő szerint azonban ez még messze nem mondható tragikusnak, és meglátása szerint a piacoknak meg kell tudniuk emészteni ezt a lassulást.

Kötvények és jelentések

A részvénypiac mellett az amerikai kötvényhozamok alakulása legalább ennyire fontos tényező lesz a következő időszakban. A múlt hét elején a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama hirtelen kilőtt, és elérte a 3,26 százalékos szintet, majd péntek délutánra visszakúszott 3,16 százalékra. A megugró hozamszint azonban kihatott a részvénypiacokra is, mivel

az eladási hullám egyik oka éppen az volt, hogy sok vásárló átnyergelt a biztonságosabb kötvénypiacra.

Következésképpen a vállalati gyorsjelentések és a részvényárfolyamok mellett az amerikai makroadatokat és a kötvényhozamok alakulását is érdemes lesz szorosan követni a héten.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Az amerikai nagyvállalatok közül a JPMorgan Chase már pénteken jelentett, és az adatok szerint a cég erősödő bevétel mellett a vártnál izmosabb nyereséget ért el.

A legnagyobb amerikai bankcsoportra igen kedvező hatást gyakoroltak az amerikai adócsökkentések,

és ezzel a harmadik negyedéves bevétel, éves alapon, 5,17 százalékkal 27 milliárd 822 millió dollárra emelkedett. A pénzintézet adózott eredménye 8 milliárd 712 millió dollár volt, míg az egy részvényre eső profit 2,34 dollárt tett ki. Éves összevetésben a teljes nyereség 24,48, míg az egy részvényre jutó profit 32,95 százalékkal izmosodott.

A legnagyobbak közül ezen a héten hétfőn, az amerikai tőzsdenyitás előtt tette közzé gyorsjelentését a Bank of America. Az eszközállomány tekintetében második legnagyobbnak számító amerikai bank nyeresége éves alapon 32 százalékkal 7 milliárd 167 millió dollárra bővült. Az egy részvényre eső profit 66 centes volt, szemben a 62 centes elemzői várakozással. A harmadik negyedéves bevétel ezzel együtt 22 milliárd 777 millió dollárra erősödött az egy évvel korábbi 21 milliárd 839 millióról – ezzel a cég szintén felülmúlta a várakozásokat.

Kedden jelent a BlackRock, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Johnson and Johnson, az IBM és a Netflix is.

Szerdán elsősorban az Alcoa számaira lesz érdemes figyelni, de csütörtökön ismét felpörögnek a nagyok. Ekkor jön a Blackstone, az American Express, a Novartis, a Philip Morris, valamint a PayPal.