Novemberben jön a nyugdíjprémium, halasztás jöhet a fúrt kerti kutaknál

nyugdíjas
59150198 - female pensioner reading book at home
Vágólapra másolva!
A héten mélyrepülésbe kezdett a MédiaMarkt, de a világ tőzsdéin is komoly esés történt. A BMW debreceni beruházása viszont busásan megtérülhet Magyarországnak. Emellett elindult a világ leghosszabb repülőjárata, és megmutattuk, hogy milyen gigaberuházások várhatók még a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Erre figyeljen, ha fúrt kútját akarja engedélyeztetni

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte az illegális kutakat érintő moratórium 2020 végéig történő meghosszabbítását. Azaz, ha a javaslatot elfogadják, akkor az idei év végi határidő helyett, 2020-ig kapnának a tulajdonosok lehetőséget arra, hogy az illegális kutak helyzetét bírság nélkül rendezzék.

fúrt kutak, kút Forrás: Shutterstock

Jelenleg Magyarországon továbbra is az alapjogszabályt és annak kapcsolódó rendelkezéseit kell szem előtt tartani és végrehajtani. Ez tehát azt is jelenti, hogy mind az új kutak létesítésekor, mind a korábban illegálisan fúrt kutak engedélyeztetésekor ezek szerint kell eljárni, ez alól nincs kivétel. Azok a tulajdonosok, akik nem tudják rendezni a helyzetet, bírságra számíthatnak, sőt kútjukat be is temethetik. További részletekért ITT olvashatja el a cikkünket.

Mélyrepülésben a MediaMarkt

A Ceconomy AG (a korábbi Metro csoport), Európa legnagyobb fogyasztási elektronikai cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi cége közölte, hogy – elsősorban a MediaMarkt és a Saturn üzletláncok gyenge eladásainak következtében – a most véget ért 2017/18-as pénzügyi évének működési profitja elmaradt az előrejelzett értéktől.

illusztráció Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Denis Doyle

A bejelentés hatására a cég részvényeinek árfolyama közel 20 százalékkal esett a frankfurti tőzsdén. A Reuters szerint a társaság szeptember 30-ával zárult üzleti évében az EBITDA, vagyis az adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 630 millió euró lett, szemben a menedzsment alig egy hónappal ezelőtt közzétett 680-710 millió euró közötti várakozásával.

Már novemberben érkezik a nyugdíjprémium

Magyarország történetében immár második alkalommal idén 2,5 millió ember kap nyugdíjprémiumot, amelynek maximális összege a tavalyinál is több, 18 ezer forint. A kifizetések november közepén kezdődnek.

illusztráció Forrás: 123RF

Az ellátást nemcsak az öregségi nyugdíjasok, hanem azok is megkapják, aki nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra jogosultak. A kormány 33 milliárd forintot biztosít a kifizetésekre.

Gazdaságpolitikai cél, hogy az államadósságon belül nullára csökkenjen a devizaadósság aránya

Matolcsy György jegybankelnök, a Figyelő TOP200 konferencián elmondta, hogy 12 nagy fordulatot hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank 2013 után és az ország elindult a versenyképességi fordulat felé. A jegybankelnök szerint a 21. században három nagy kihívásra kell válaszolni: a migráció, a technológia és a pénz.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György szintén felszólalt az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén ahol elmondta, hogy az alapkamat 610 bázispontos csökkentése 2012 augusztusa és 2017 vége között
1600 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a költségvetés számára. Matolcsy György kiemelte, hogy az államadósságban a devizaadósság most mintegy 18 százalékot tesz ki, az lenne a kívánatos, ha ez az arány 0 lenne.

Elindult a világ leghosszabb repülő járata

A Singapore Airlines a héten elindította a Szingapúr - New York járatot, amely leszállás nélkül 19 órát repül egy huzamban. Az útvonalon új Airbus A350-900 Ultra Long Range típusú repülőgépek közlekednek majd, először egy, később várhatóan több is.

illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Markus Mainka

A cég ugyanezt a típust alkalmazza majd a Los Angeles – Szingapúr közötti közvetlen útvonalon. Ezen 18 óra lesz a repülési idő, és várhatóan még idén novembertől elindítják a járatokat. A légitársaság a repülőgép gyártójával együttműködve, mindent meg fog tenni a hosszú utazás kényelméért.

Szijjártó Péter szerint busásan megtérül a BMW-beruházás támogatása

A külgazdasági miniszter kijelentette, hogy meg fog térülni az a több mint 12,3 milliárd forint, amellyel a magyar kormány támogatja a BMW debreceni beruházását. Szijjártó Péter az aláírási ceremónián bejelentette azt is, hogy a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek.

Rég nem látott vérengzés a tőzsdéken

A héten világszerte beszakadtak a részvényindexek, az amerikai S&P 500 index például február óta nem látott esést mutatott, a Nasdaq Composite is komolyan csökkent. A Dow Jones 830 pontos mínuszban zárt, ami abszolút értékben mérve minden idők harmadik legnagyobb esése.

illusztráció Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Su Yang

A rossz hangulat kontinensünkön már korábban is éreztette a hatását: az FTSE 1,3, a CAC40 2,1, a DAX pedig 2,2 százalékot csökkent. Ebben a környezetben a BUX viszonylag jól tartotta magát az 1,1 százalékos leértékelődéssel. A részvénypiacokat a hét közepén az európai autó-, a luxuscikk- és a félvezetőgyártók húzták le. Enyhe korrekció a hét végefelé jött.

Újabb gigaberuházások a fővárosban

Több mint 1100 milliárd forintra rúgó, folyamatban lévő, illetve a jövőben megkezdődő fejlesztéseket is tartalmaz az a 62 tételből álló lista, amelyet a kormány mutatott be a főpolgármesterrel folytatott tárgyalásokon.

illusztráció Forrás: Pixabay

A 2020–2026-ra tervezett nagy projektek közé tartoznak a mintegy 200 milliárd forintos Liget Budapest projekt még hátralévő építkezései (a park és a Városligeti-tó teljes megújítása), az új nemzeti galéria, valamint a Pénzügyminisztérium régi-új épületének kialakítása a budai Várban.

Elég lesz a földgáz télre

Felkészült a fűtési szezonra a hazai energiaszektor: a magyar kereskedelmi gáztárolókban 2,8 milliárd köbméter, a biztonsági tárolóban pedig 1,8 milliárd köbméter földgáz van.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Szergej Karpukin

Jelenleg 4,6 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre, ami a teljes kapacitás 73,5 százaléka, vagyis a tavalyinál is magasabb a töltöttségi szint - hangsúlyozta Kaderják Péter. A hazai fogyasztási igény 7,8 milliárd köbméter, így a tárolókban most meglévő földgáz a téli fogyasztás 60 százalékára elegendő.

A Google is adatszivárgási botrányba keveredett

A Wall Street Journal birtokába került dokumentumok szerint a Google-nél még márciusban találtak egy hibát a Google+ platformmal kapcsolatban, amely lehetővé tette a külső fejlesztőknek, hogy hozzáférjenek a felhasználók személyes adataihoz.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Da qing

A Google azonban titkolta az esetét, amely még csak a héten került a nyilvánosság elé. A Google állítólag azért nem jelentette a márciusi adatszivárgást, mert féltek attól, hogy ellenük is megindítják a kongresszusi vizsgálatot, mint történt az a Facebook esetében. Emellett pedig nem akarták, hogy csorba essen a hírnevükön.

Nagyon viszik a magyarok az állampapírokat

Idén a harmadik negyedévben 165 milliárd forinttal 7.368,3 milliárd forintra nőtt a lakossági forint állampapírok állománya, részesedésük ezzel meghaladta a 25 százalékot a teljes adósságon belül.

illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A kilenc havi bővülés 565 milliárd forintot tett ki, az egész évre tervezett 583 milliárd forintos állománybővülés 97 százalékát. Az egyéves állampapír állománya 3.078 milliárd forintra nőtt. A prémium kötvények állománya 114 milliárd forinttal 2.468 milliárd forintra nőtt szeptember végére. A kétéves lejáratúakból 53 milliárd forintért vásároltak a

Kis mértékben emelkedtek az árak szeptemberben

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál; augusztushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.

illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,4 százalék volt szeptemberben, a havi 0,3 százalék.

Gyengén teljesít a Volkswagen-csoport

A cég azt közölte, hogy szeptemberben 485 ezer autót értékesített, ami 18,3 százalékos csökkenés éves összevetésben. Európában a Volkswagen AG autóértékesítése 42,6 százalékkal, 91 100 darabra zuhant.

illusztráció Forrás: AFP/John Macdougall

Németországban a csökkenés mértéke még ennél is nagyobb volt, 47,1 százalék, 23,3 ezer eladott autóval. A csoport értékesítése Kínában 10,5 százalékkal, 277,8 ezerre apadt.