Még tombol, de már nagyjából tudják, mekkora kárt okozhat Michael

2018.10.11. 16:21

Minden idők egyik legerősebb vihara pusztít az Egyesült Államok dél-keleti térségében, Florida állam észak-nyugati körzeteiben. A Michael nevű óriáshurrikánról úgy tartják, minden idők harmadik legerősebb szupervihara lehet, ami az amerikai szárazföldet sújtja - írja a BBC. A óceán túlpartján a 25 évvel ezelőtti Andrew óta nem láttak ilyen apokaliptikus állapotokat.

Csak a hurrikán tombolása után, napfénynél tudják felmérni a keletkezett károkat a mentők Michael nyomában járva. A hurrikán - melynek már legalább két halálos áldozata van - a friss jelentések szerint Dél- és Észak-Karolina államok felé halad.

A pusztítás nyomán százezrek maradtak elektromos áram nélkül otthonaikban és munkahelyeiken.

Ugyanakkor tudni olyanokról is, akik a korábbi figyelmeztetések ellenére sem hagyták el lakóhelyeiket, és úgy vészelték át a vihar átvonulását. Őket most áradások és kiöntő víznyelők fenyegetik.

A szélvihar sebessége elérheti az óránkénti 250 kilométert is.

Michal, minden idők egyik legpusztítóbb vihara, trópusi viharból hurrikánná alakultForrás: AFP/NOAA/RAMMB

Michael hihetetlen energiájú hurrikán, amely ráadásul nagyon gyorsan alakult ki a Mexikói-öbölben. Florida fele haladva minősítették át trópusi viharról, és míg a hét keddi napján csak kettes, addig alig 24 óra múlva már ötös szintű volt a besorolása.

Ez az osztályozási skála legfelső szintje, azaz Michael a legerősebb hurrikánok közé tartozik az USA történetében.

A Mexikói-öböl partjain sok otthon víz alá került, a nagyobb városokban is rengeteg épület sérült és sérül meg a vihar következtében. Egyes településekről arról érkezett jelentés, hogy útjaik autóval lényegében teljesen járhatatlanokká váltak a kidöntött fák miatt.

Az amerikai Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség, a FEMA vezetője Brock Long, azt mondta a Fehér Házban, aggasztó, hogy a 2001 előtt épült ingatlanok többségét nem építették "hurrikánbiztosra", így azok nem is képesek ellenállni a pusztításnak.

Florida, Alabama, Georgia és Észak-Karolina államokban illetve azok egy részén, szükségállapotot hirdettek.

Az iskolák és a hivatalok egész héten zárva maradnak, Floridában pedig készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 3500 katonáját.

Sandra Knight, a FEMA egyik helyettes vezetője interjút adott a CNBC-nek. Ebben azt mondta, bár természetesen még korai lenne végleges egyenlegről beszélni, de előzetes számításaik szerint Michael akár 30 milliárd dolláros kárt is hagyhat maga után.

Ez több mint 8 ezer milliárd forint, valamennyive kevesebb, mint Magyarország éves GDP-jének negyede.

A meterológusok szerint, Michael szerda délután éri el erejének csúcspontját. Utána is pusztító marad, de a várakozások szerint a vihar sebessége csütörtökön a reggeli órákra mérséklődni fog. Ezt követően viszont az áradásokkal, a tengerpartokon élőknek pedig a megemelkedő tengervíz szintjével kell új veszélyként szembenézniük.