Még tombol, de már nagyjából tudják, mekkora kárt okozhat Michael

Hurricane Michael batters the southeastern United States after slamming into Florida Horizontal
Storm damage is seen after Hurricane Michael October 10, 2018 in Panama City, Florida. - Michael slammed into the Florida coast on October 10 as the most powerful storm to hit the southern US state in more than a century as officials warned it could wreak "unimaginable devastation." Michael made landfall as a Category 4 storm near Mexico Beach, a town about 20 miles (32kms) southeast of Panama City, around 1:00 pm Eastern time (1700 GMT), the National Hurricane Center said. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legerősebb vihara pusztít az Egyesült Államok dél-keleti térségében, Florida állam észak-nyugati körzeteiben. A Michael nevű óriáshurrikánról úgy tartják, minden idők harmadik legerősebb szupervihara lehet, ami az amerikai szárazföldet sújtja - írja a BBC. A óceán túlpartján a 25 évvel ezelőtti Andrew óta nem láttak ilyen apokaliptikus állapotokat.
Vágólapra másolva!

Csak a hurrikán tombolása után, napfénynél tudják felmérni a keletkezett károkat a mentők Michael nyomában járva. A hurrikán - melynek már legalább két halálos áldozata van - a friss jelentések szerint Dél- és Észak-Karolina államok felé halad.

A pusztítás nyomán százezrek maradtak elektromos áram nélkül otthonaikban és munkahelyeiken.

Ugyanakkor tudni olyanokról is, akik a korábbi figyelmeztetések ellenére sem hagyták el lakóhelyeiket, és úgy vészelték át a vihar átvonulását. Őket most áradások és kiöntő víznyelők fenyegetik.

A szélvihar sebessége elérheti az óránkénti 250 kilométert is.

Michal, minden idők egyik legpusztítóbb vihara, trópusi viharból hurrikánná alakult Forrás: AFP/NOAA/RAMMB

Michael hihetetlen energiájú hurrikán, amely ráadásul nagyon gyorsan alakult ki a Mexikói-öbölben. Florida fele haladva minősítették át trópusi viharról, és míg a hét keddi napján csak kettes, addig alig 24 óra múlva már ötös szintű volt a besorolása.

Ez az osztályozási skála legfelső szintje, azaz Michael a legerősebb hurrikánok közé tartozik az USA történetében.

A Mexikói-öböl partjain sok otthon víz alá került, a nagyobb városokban is rengeteg épület sérült és sérül meg a vihar következtében. Egyes településekről arról érkezett jelentés, hogy útjaik autóval lényegében teljesen járhatatlanokká váltak a kidöntött fák miatt.

Az amerikai Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség, a FEMA vezetője Brock Long, azt mondta a Fehér Házban, aggasztó, hogy a 2001 előtt épült ingatlanok többségét nem építették "hurrikánbiztosra", így azok nem is képesek ellenállni a pusztításnak.

Florida, Alabama, Georgia és Észak-Karolina államokban illetve azok egy részén, szükségállapotot hirdettek.

Az iskolák és a hivatalok egész héten zárva maradnak, Floridában pedig készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 3500 katonáját.

Sandra Knight, a FEMA egyik helyettes vezetője interjút adott a CNBC-nek. Ebben azt mondta, bár természetesen még korai lenne végleges egyenlegről beszélni, de előzetes számításaik szerint Michael akár

30 milliárd dolláros kárt is hagyhat maga után.

Ez több mint 8 ezer milliárd forint, valamennyive kevesebb, mint Magyarország éves GDP-jének negyede.

A meterológusok szerint, Michael szerda délután éri el erejének csúcspontját. Utána is pusztító marad, de a várakozások szerint a vihar sebessége csütörtökön a reggeli órákra mérséklődni fog. Ezt követően viszont az áradásokkal, a tengerpartokon élőknek pedig a megemelkedő tengervíz szintjével kell új veszélyként szembenézniük.