Kifogyott egy ország a dollárból, ezért sorra zárnak be az éttermei

KFC, Anglia, Hétfő óta több étterem nem nyitott ki Angliában
(FILES) In this file photo taken on February 19, 2018 The signage outside a closed KFC fast food store is seen in south London on February 19, 2018. Hundreds of KFC outlets remained shut in Britain on February 21 due to a supply crisis, leaving fans craving a fix of deep-fried chicken. The shortages, which are expected to last all week in some parts of Britain, have prompted online mockery and disbelief aimed at the US fast-food giant. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem látni a végét a hiperinflációval és a dollár hiányával küzdő Zimbabwe kálváriájának. A keményvaluta elapadása most a vendéglátás szektorát fenyegeti – írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

Hosszú ideje küszködik a pénzügyi összeomlás következményeivel a korábban az egyik legígéretesebb afrikai országnak tartott Zimbabwe. Az Origo ebben a cikkében írt részletesen arról, hogyan szabadult el a pénzromlás mértéke az országban, mely végül oda vezetett, hogy az ország lemondott saját valutájáról. Az országban azóta a dollár számít megbízható pénznemnek, melynek jelentősen megnőtt a feketepiaci forgalma, mert az emberek inkább ezt használják az ügyleteiknél, és nem a helyi pénzt.

A Mugabe-rezsim bukása utáni első kormány és a júliusi választások után most hatalmon lévő hararei vezetés is több módon próbálta begyűjteni a lakosságtól, illetve az államkincstárban tartani az értékes dollárt.

Emberek állnak sorba egy pénzváltónál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Watson Ofumeli

Ez azért is lényeges, mert

az ország 17 milliárd dolláros (és abban is nominált) belföldi és külföldi adósságot görget maga előtt, 1,8 milliárd dolláros kereskedelmi deficittel.

A pénzügyi vezetés legutóbb október 1-én jelentett be fiskális és monetáris változásokat, például 2 százalékos különadót a pénzátutalásokra, valamint egyes befektetési irányelvek megváltoztatását.

A bejelentések hatására a helyi zimbabwei dollár újra megroppant, és egy hét alatt nagyjából 50 százalékos áremelkedés történt az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások (például a taxik) árában.

A jelentések szerint ezek a reformértékűnek szánt lépések csak még inkább a feketepiacot erősítik, mert az emberek továbbra is inkább amerikai dollárban üzletelnek, ha tehetik.

Ami viszont a vállalati és állami szféra dollárhiányát tovább mélyíti.

A legújabb hírek szerint több nagyvárosban éttermek zárnak be azért, mert nem tudják beszállítóikat kifizetni.

Ez nem csak a helyi vendéglátósokat érinti.

Illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

Legutóbb egy multicég, a KFC jelentette be, átmeneti jelleggel ugyan, de lehúzza a rolót a hararei és a Bulawayo városában működő egységük.

Az ok:

beszállítóikat dollárban kellene kifizetni, de mivel nem áll rendelkezésükre, így az éttermek már alapanyagokhoz sem jutnak a partnerektől.

A gazdasági válság miatt a júliusi választások után is fennmaradt a politikai feszültség, sokan bizalmatlanok a kormány intézkedéseivel szemben. Egy zavargás leverésére a hadsereget kellett bevetni, a híradások szerint ehhez köthetően hatan életüket vesztették.

A pénzügyminiszter közben bejelentette: közel a megállapodás a Világbankkal és az IMF-fel arról, hogy az ország külföldi tartozásaiból 2 milliárd dollárt töröljenek.