Gyűlik a büntetéspénz az NKM-nél

Vágólapra másolva!
Gyűlik az NKM Földgázszolgáltatónál az a pénz, amelyet a nem lakossági ügyfelei kötelesek fizetni behajtási költségátalányként, ha határidőn túl rendezik a számlájukat; a céghez eddig 17 millió forint folyt be ilyen címen - írta a Világgazdaság kedden.
Vágólapra másolva!

A költségátalány - amelynek alaptarifája 40 eurónak megfelelő forintösszeg - kiszámlázására az NKM augusztustól vált jogosulttá. Mostani formájában egyébként már 2016 tavasza óta kivethető az átalány, az NKM (és több más cég) azért csak később kezdte meg a gyakorlatot, mert szükség volt arra is, hogy felszámítási szándékát előbb rögzítse a működési szabályzatában, majd azt jóváhagyassa az energiahivatallal (MEKH). Más cégek ezt elmulasztva is megkezdték a költségátalány kivetését, de pórul jártak: a Tigázt emiatt 2016-ban százmillió forintra, az Elműt tavaly 50 millió forintra büntette a MEKH - írta a lap.

Az NKM a Világgazdaság kérdésére azt nem közölte, hogy összesen mennyi pénz befizetésével vannak késésben az ügyfelei, és hogy ebből mennyi jut a lakosságra. A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a társaságnak 2017. december 31-én 12,964 milliárd forint lejárt vevőkövetelése volt.