Vadnyugattá vált az ország, ahol tíz éve tart a rubinláz

mining Horizontal
A photo taken on February 14, 2017 shows an excavation area of the Gemfield's ruby mine in Montepuez, Mozambique. The stakes are high in Montepuez where the discovery of rubies has led to violence among miners that has turned the northern town into what some describe as Mozambique's own version of the Wild West. / AFP PHOTO / John Wessels
Vágólapra másolva!
Közel egy évtizede zajlik a verseny illegális bányászok tömegei és bányavállalatok között a Mozambik északi térségében található rubin kitermelésére. A világ egyik legszegényebb országa jelenleg a világpiac fő ellátója ebből a drágakőből, ám a kitermelés körül sok a kérdőjel.
Vágólapra másolva!

Mozambik Afrika keleti részén, az Indiai-óceán partján hosszan elnyúló ország. A világ egyik legkevésbé fejlett állama. Az etnikailag és nyelvileg sokszínű, volt portugál gyarmat területén a szegénységi küszöb alatt élők aránya meghaladja az 50 százalékot, és komoly gondokat okoz a HIV vírust hordozók számának emelkedése is.

Mindazonáltal Mozambikot néhány éve még a Szaharától délre fekvő régió egyik legígéretesebb országának tartották. Ennek magyarázata, hogy miután – sok más viharos sorsú volt gyarmathoz hasonlóan – kipróbálta a marxi, lenini, sőt a kínai Mao Ce-tung irányvonalára támaszkodó kommunizmust és lezajlott a maga véres polgárháborúja is, az ország alacsony bázisról, de döbbenetes gazdasági erősödést produkált. Szimbolikus jelentőségű volt, hogy 2014-ben az IMF a fővárosában, Maputóban rendezett meg egy fontos gazdasági konferenciát. Ebben az évben - világbanki adatok szerint - Mozambik 7,4 százalékos GDP növekedést ért el.

Egy drágakő parcella Mozambik északi lelőhelyein Forrás: AFP/John Wessels

Rubinláz a világ végén

A sikerszériának 2016-ban szakadt vége, amikor hirtelen kiderült egy zavaros körülmények között eltitkolt 2 milliárd dolláros kormányzati kölcsönügylet. Az IMF azonnal elzárta a pénzcsapokat, a gazdaság beszakadt, a pénzügyminiszter pedig sajnálkozva közölte, legalább tíz évet kell várni arra, hogy elkezdjék a kérdéses pénzek törlesztését.

De a tíz év más szempontból is jelentős idő.

2008 végén Niassa Rezervátumban, 2009-ben pedig Montepuez városához közeli körzetekben találtak vöröses fényben pompázó drágaköveket a földeken. Az első rubinkő találat állítólag egy favágóhoz köthető – az erdő irtása és a faanyag exportálása az ország szerény gazdasági teljesítményének egyik összetevője.

A leletek azonnal kincskereső lázat indítottak el. A Bloomberg arról ír friss beszámolójában, hogy tíz év alatt Mozambik északi területei

az ország saját Vadnyugatává váltak.

A környékre nagyjából 10 ezren érkeztek az ország minden zugából, sőt, a híradásokat követően külföldről is, hogy saját kézzel kaparják ki maguknak a szerencséjüket.

A kincs a földben hever: közelkép a mozambiki rubinokról Forrás: AFP/John Wessels

Az érkezők egy része már nem is bányászni jött. Hanem abból akart üzletet csinálni, hogy - hasonlóan ahhoz, ahogy a nagy aranylázaknál történt - kiszolgálja azokat, akik szó szerint a földbe vájt üregekbe, tárnákba merészkednek le rubinokra vadászva, kezdetleges eszközeikkel.

A kövek fellelési helyei ugyanis a földfelszín alatti rétegekben vannak, 2 méternél kezdődően és annál mélyebben.

Ezekbe a mélyedésekbe az illegális munkások saját, egyszerű eszközeikkel mennek le, de a nagyvállalatok nem ritkán több tíz méter mély és hasonló átmérőjű krátereket alakítanak ki egy-egy ígéretes lelőhelyen.

Az Arabnews és az Africanews is közölt az aktuális helyzetet bemutató riportot a helyszínről. Ezekből kiderül, a tíz évvel ezelőttiekhez képest, nem sok minden változott.

Annak ellenére sem, hogy

a lelőhelyek révén Mozambik lett a világpiac legnagyobb rubinexportálója, az ott megjelenő mennyiség 80 százalékát szállítva.

A helyszínen ugyanakkor még mindig illegális, saját szakállukra, rendkívül nehéz körülmények között dolgozó munkások és nagyvállalatok versenyeznek a rubinokért. A munkásokkal helyben készült interjúkból kiderül: sokan átlagosan havi 200 dollárnak megfelelő fizetésüket adták fel azért, hogy a hajmeresztő munkakörülményeket bevállalva, magasabb jövedelemre tegyenek szert. Vagy csak egyszerűen munkanélküli létüket, „nincs mit veszteni”-alapon.

Kiderült az is, a munkások tudatosan keresik a kapcsolatot a Malawiból, Tanzániából, illetve a nyugat-afrikai országokból érkező feketén kereskedőkkel. Tőlük ugyanis egy-egy ígéretesebb darabért néhány száz dollárnak megfelelő összeget is kapnak, amellyel az otthon maradt családjukat tudják támogatni.

Geológusok vizsgálják a felszínre hozott köveket az egyik északi bányában Forrás: AFP/John Wessels

Ezek a kereskedők aztán más közvetítőkön át, londoni, Srí Lanka-i piacokra juttatják el az árut.

De hogyan férnek meg az illegális bányászok és a hivatalos kitermelést végző vállalatok?

Valamennyi beszámoló a helyzet ellentmondásairól szól. A kétkezi munkások szerint - őket hívják garimpeiro-nak -, rendszeres részük van rendőri brutalitásban, bebörtönzésben, de tapasztalták már azt is, hogy a rendőrök elnézőek velük szemben, tudva, hogy megélhetésük múlik a rubinon. Nyilvánvaló az is, hogy a térségben csak lazán érvényesülnek a törvények és más szabályok, a rubinbányák vidékének körülményei leginkább afféle öntörvényű peremvidékre emlékezetetnek - írják egyes tudósítók.

A legfontosabb bányavállalat telephelyének bejárata Forrás: AFP/Emidio Josine

Rubinra éhes a világ

A területen több kisebb vállalkozás működik, valamint egy nemzetközi nagyvállalat, a Gemfields is. Ez a cég több sikeres aukciót bonyolított már le az itteni kitermelésből: 2014-ben Szingapúrban egyetlen rendezvényen több mint 44 millió dollárt kerestek, idén júniusban pedig 72 milliót.

A nagyvállalaté a legnagyobb, állami tulajdonú bánya feletti kitermelési jog.

A cég nem panaszkodhat, mert egyrészt nagyon változatos méretű és értékű leletek kerülnek elő onnan, másrészt a rubinra van kereslet, évente emelkedik a mozambiki találatok átlagos karátára.

A Gemfields-nél láthatóan nagyon szeretik azt, amivel foglalkoznak, néhány éve el is készíttettek egy videót, melyben Mila Kunis amerikai színésznő népszerűsíti a rubint, főként a mozambiki köveket:

A cég azt mondja, nagyon odafigyelnek arra, hogy munkavállalóik munkakörülményei rendezettek legyenek. A vállalat helyi vezetője ugyanakkor egy interjúban így fogalmazott: biztonsági személyzetük és az illegális bányászok között a kapcsolat „nem feltétlen barátságos, de mindent megtesznek, hogy tiszteletben tartsák az ő emberi jogaikat is.”

A legális kitermelés az államnak évente több millió dolláros bevételt hoz az adók formájában.

Egy, a helyszínen dolgozó geológus épp befejezi a kövek leválogatását és csoportosítását Forrás: AFP/John Wessels

A mozambiki vezetés pedig a 2016-os gazdasági belassulás után úgy döntött, nem is elsősorban a helyi illegális bányászok állnak a rubinipar fejlődésének útjában, hanem a külföldi vásárlók. A beszámolók szerint tavaly tervszerűen kezdték meg a nagyobb városokban megtelepedett felvásárlók vegzálását. A megfélemlítéssel vélhetően a kormány célja az, hogy központosítani tudja a rubinkitermelés és kereskedés minden mozzanatát, így növelve bevételeit.

Ami egyébként sok következetlenségtől és korrupciótól terhes, egyes becslések szerint, 2002 és 2014 között ez utóbbi 5 milliárd dollártól fosztotta meg Mozambikot.

Rubinválogatás Forrás: AFP/John Wessels

Nem állnak rendelkezésre adatok arról, mekkora a rubinkereskedelem globális nagyságrendje. A New York-i székhelyű Natural Resource Governance Institute úgy becsüli,

a rubin, smaragd és a zafír köré épülő biznisz éves teljesítménye 2,5 milliárd dollár együttesen.

Az említett Gemfields 75 százalékos tulajdonában álló kitermelő vállalat 2012-ben kezdte meg működését, a becslések szerint 467 ezer karátnyi drágakő ktermelésére, hosszú időre szóló jogokkal.

Más vállalatok pedig az elmúlt két-három évben, grafit, arany, és főképp vanádium kitermelésére kaptak jogosítványt, jelenti a Mining Technology. Kiderült ugyanis, hogy Mozambik ezekből a kincsekből szintén komoly készletekkel rendelkezik, melyek akár világpiaci szinten is jelentősek lehetnek.