Ennyit spórolnak meg a leggazdagabb amerikaiak

megtakarítás félre tett pénz
Piggy Bank with Euros Sticking Out.
Vágólapra másolva!
Jócskán lemaradtak az amerikaiak, ha a megtakarításokról van szó: egy átlagos amerikai háztartás 11 ezer dolláros (3,1 millió forint) tartalékkal rendelkezik, ráadásul a háztartások harmada (29 százalék) kevesebb, mint ezer dollárt (283 ezer forint) tudott csak félretenni.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor vannak, akik jobban felkészültek, mint mások – nem meglepő, hogy a jól kereső amerikaiak többet is takarítanak meg.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Cultura/Les and Dave Jacobs/Les And Dave Jacobs

A MagnifyMoney pénzügyi platform az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed)adatai alapján kiszámolta a háztartások átlagos megtakarítását.

A legfelső egy százalék átlagosan 1,13 millió dollárt (320 millió forint) tart különféle banki és megtakarítási számlákon.

Ugyanakkor, ha a medián, vagyis a statisztikai középértéket nézzük akkor ez a mennyiség jóval magasabb: 2,5 millió dollár (709 millió forint).

A felső tíz százalékba tartozó háztartások megtakarítása átlagosan 960 ezer dollár (272 millió forint), ha a medián értéket nézzük, azonban ez az összeg 156 ezer dollár (44,2 millió forint).

Ha az alsó húsz százalék megtakarításainál jelentős a különbség: míg egy átlagos háztartás 8.720 dollárt (2,4 millió forint) tesz félre, addig a medián adatok szerint ez az összeg nulla.