Amerikai tudósok kapták a közgazdasági Nobel-díjat

HORIZONTAL
the Nobel Prize medal is seen during the opening ceremony of an exhibition of Charles Kao, Nobel Laureate and former head of the Chinese University of Hong Kon, in Hong Kong February 5, 2010. Kao, a Shanghai-born British-American, won half the 10 million Swedish crown ($1.4 million) prize for a discovery that led to a breakthrough in fiber optics, determining how to transmit light over long distances via optical glass fibers. (Rocky Lee/EPN)
Vágólapra másolva!
William D. Norhaus és Paul M. Romer kapta idén a közgazdaságtudományban nyújtott teljesítményért a Nobel-díjat.
Vágólapra másolva!

William D. Nordhaust a klímaváltozás és a globális gazdaság összefüggéseinek kutatása terén elért eredményeiért ismerték el. Az első olyan tudós volt, aki kvantitatív modellt alkotott a sokrétű, komplex összefüggések leírására. Modelljét később széles körben alkalmazták a hosszú távú makroökonómiai jelensége leírására, különösen a fizikai és a kémiai kutatási eredmények gazdasági adaptációjának tanulmányozására. De a kutató megállapításai számos energetikai irányelv kidolgozásában is megjelennek, többek között a fosszilis energiahordozók adózási kérdéseiben.

A kutató 1941-ben született Albuquerque-ban, az Egyesült Államokban. 1967-ben szerzett Ph.D. fokozatot a rangos Massachusetts Institute of Technology intézetben. Jelenleg a Yale Egyetemen a gazdaságtudomány professzora, a legmagasabb, az intézmény által kiadható oktatói fokozattal („sterling professor”).

Paul M. Romer a globális gazdaság és a technológiai innovációk összefüggéseit és egymásra gyakorolt hatásait tanulmányozza. Nevéhez fűződik annak tudományos igényű megfogalmazása és bemutatása, hogyan befolyásolja a gazdasági fejlődés a vállalatokat új ötletek kitalálására és megvalósítására. A kutató igazolta az innovációk megkerülhetetlen szerepét a gazdaság fejlődésében.

Romer 1955-ben született Denverben. 1983-ban szerezte doktori fokozatát a University of Chicagón. Jelenleg a New York-i Stern School of Business professzorra.

Paul Romer, az idei egyik díjazott, egy korábbi világbanki konferencián Forrás: AFP/Eric Piermont

A díjak kapcsán kiadott hivatalos közleményben szerepel a Svéd Királyi Tudományos Akadémia mindkét kutató munkássága kapcsán elismerésre méltónak találta, hogy választott témájukat a mélyre ásva, alaposan, az összefüggések szem előtt tartásával kutatták. Rendkívüli teljesítménynek tartják azt is, hogy a tudósok olyan konklúziókat tudtak kutatásaik során megfogalmazni, amelyek a kor legfontosabb, globális problémáit segítenek újszerű és gyakorlatorientált megvilágításba helyezni.

Illusztráció Forrás: AFP

A közgazdasági Nodel-díj kapcsán érdekesség, hogy annak létrehozását a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében.

A díjat ezért hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik és nem közgazdasági Nobel-díjnak.