Halarcfelismerő rendszert kapnak a lazacgazdaságok

Summer-catch salmon launches Tokizake Tokisake fish high brand
The first wholesale produce market of summer-catch salmon is held at Osaka Municipal Central Wholesale Market in Osaka on May 11, 2018. As salmon are mostly fished in fall, summer-catch salmons are called Tokishirazu, not knowing the right season, and are fatty young salmon fished off the coast of Hokkaido and Sanriku. Approximately 640 salmons arrived on the same day which were bigger than usual.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A lazacok védelmét szolgáló technológiát fejleszt a norvég startup, a BioSort – számol be erről a Bloomberg. A cél, hogy a halak fizimiskájának megváltozásából fertőzésekre vagy a vízminőség megváltozására lehessen következtetni a halgazdálkodásokban. Így elejét lehetne venni a halállomány pusztulásának, illetve csökkenteni lehetne a veszteségeket.
Vágólapra másolva!

A vállalat iFarm 3D néven fejleszti megoldását, mellyel lehetővé válik a halgazdaságokban tenyésztett lazacok arcfelismerése.

Elsőre talán meghökkentőnek tűnik, de a cégnél azt mondják, a halaknak igenis van „arcuk”. S ha van, akkor azok sajátosságait ugyanúgy tárolni lehet, hogy aztán vízi fertőzések vagy kártevők megjelenése esetén, a szem, a száj és a kopoltyú körüli mintázat megváltozásából következtetni lehessen a probléma jelenlétére.

A cég ezért 3D-arcszkennert fejleszt a lazacoknak, a kapcsolódó kiértékelő szoftverekkel együtt.

A megoldás iránt a Cermaq Group AS nevű, halgazdálkodással foglalkozó nagyvállalat máris érdeklődik. A cég a norvég fjordoknál lévő telephelyein próbálná ki az újszerű megoldást.

Norvégia jelenleg a világ első számú lazacexportálója.

A vállalat egyik munkatársa – aki együttműködik a fejlesztőkkel a rendszer kialakításában – azt mondja, a megoldással lehetővé válik, hogy a lazacokhoz éppúgy egyéni „orvosi nyilvántartást” rendeljenek egészségügyi előéletükkel, ahogy a legtöbb fejlett és sok fejlődő államban, a humángyógyászatban már megvalósult.

Az akvakultúrában tenyészetett halak millióit érintik minden évben a vízi baktériumok, fertőzések.

Ez évente érzékeny veszteséget okoz a halfarmoknak. A költséget egyes számítások 1 milliárd dollárra teszik.

Mindennek óriási jelentősége lehet a világ élelmezésében is.

Ahogy az Origo ebben a cikkében Thaiföld kapcsán bemutatta, a hal a jövő egyre fontosabbá váló tápláléka az emberiségnek. A marha- és baromfihús után a fehérje legfőbb forrása.

A halgazdaságok éves teljesítménye pedig eléri a 232 milliárd dollárt is.

Ha a lazacarcokra kifejlesztett rendszer beválik, az akár a tengeri halgazdálkodás fenntarthatóságát is elősegítheti.

Lazac egy norvég lazacfarmon Forrás: AFP/Eric Piermont

Nem a lazac az egyetlen, élelmezés szempontjából fontos faj, amelyet a legújabb technológiai megoldásokkal védenének. Az amerikai mezőgazdasági óriás, a Cargill, néhány hónapja jelentette be, hogy egy ír startuppal közösen dolgoznak a szarvasmarhák „arcfelismerő” rendszerén. A megoldás az állatok takarmányozásához és vízellátásához kapcsolódó hatásokat is képes felismerni és monitorozni, sőt, állítólag a tehernek vemhességét is jelezni tudja.