3000 tonna marhahús lehet fertőzött, kitört a szalmonella botrány

Horizontal TRADE FAIR AND TRADE SHOW AGRICULTURE AND FOOD INDUSTRY ILLUSTRATION MEAT BEEF This picture taken on October 16, 2016 shows a stand where Japanese wagyu matured beef is displayed at the SIAL 2016 (International Food Fair) in Villepinte, North E
This picture taken on October 16, 2016 shows a stand where Japanese wagyu matured beef is displayed at the SIAL 2016 (International Food Fair) in Villepinte, North East of Paris. SIAL, International Food Fair, opened today. This is the biggest supermarket in the world, where one can discover new food trends. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Mintegy 3000 tonna, a kiskereskedemi forgalomba már bekerült marhahúst hívnak vissza az USA-ban - jelenti az Independent.
Vágólapra másolva!

A híradások szerint a szakemberek szalmonella járványként kezelik az esetet, miután 16 tagállamból összesen mintegy 60 megbetegedésről érkeztek jelentések.

Az amerikai mezőgazdasági élelmiszerbiztonsággal foglalkozó felügyelet szerint a visszahívás nyers, nem feldolgozott, élelmiszerüzletekben árult marhahús termékeket érint.

A visszahívás az arizonai JBS Tolleson nevű cég termékeit érinti.

Hírtelevíziók beszámolója szerint a visszahívott termékeket július 26-a és szeptember 7-e között csomagolták, és szerte az országban bekerült a nagy kiskereskedelmi láncok illetve húsárukra szakosodott kereskedekések - Walmart, Cedar River Farms Natural Beef, Showcase, Showcase/Walmart és BS Generic - kínálatába, jellemzően saját márkás termékként.

Illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

A felügyelet azt javasolja a fogyasztóknak, ha vásároltak az érintett termékekből és még nem fogyasztották el azt,

semmiképp ne dolgozzák fel a húsokat.

Azt kérik a vásárlóktól, vigyék vissza oda, ahol vették, vagy egyszerűen dobják ki a szóbanforgó termékeket.

A hivatal munkatársai egyúttal azt is jelezték, a nyers húsokat az előírt, megfelelően magas hőmérsékleten szabad csak feldolgozni,

lehetőleg olyan edényben, amely rendelkezik saját termométerrrel a belső hőmérséklet jelzésére.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szalmonellás fertőzés tünetei a szervezetbe kerülés után 12 és 72 óra között időtartamban jelentkeznek a leggyakrabban. Különösen a gyerekeket és a legyengült immunrendszer bírókat fenyegeti a fertőzés, amelyet komolyan kell venni, mert kezelése sok esetben kórházi ellátását is igényelhet.