1,5 milliárd forintnyi illegális dohányárut vont ki a feketepiacról az adóhatóság

Cigarettafogás Barabás
A legelőn találtak rá a csomagokra
Vágólapra másolva!
Nyolc hónap alatt másfél milliárd forintnyi illegális dohányárut vont ki a feketepiacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - tudta meg a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A lap pénteki számában megjelent cikk szerint a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók január eleje és augusztus vége között több mint 29 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról, a tetemes mennyiség együttes értéke pedig jócskán túllépte az 1,2 milliárd forintot. Finomra vágott és más fogyasztási dohányból meghaladta a 7,5 tonnát a lefoglalt mennyiség. Ezt a tételt nem kevesebb mint 215 millió forintért értékesítették volna az illegális szereplők.

Évtizedes módszerekkel

"Újszerű csempészmódszer mostanában nemigen jelent meg, sokan még mindig az évek vagy évtizedek óta használt megoldásokkal próbálkoznak" - mondta a lapnak a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője, Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy. Úgy fogalmazott: egyesek például a Tiszán, az áru úsztatásával kísérleteznek, de olyanok is akadnak, akik teherautóban, személykocsiban elrejtve hozzák be az árut vagy szállítják az országban a cigarettát, a dohányt.

Egy legelőn találtak meg ezeket a csomagokat Forrás: Police.hu

A szóvivő hangoztatta, hogy a csempészet visszaszorításának érdekében a NAV a modern technikát és a bűnüldözés hagyományos eszközeit is beveti. Előbbiek között megtalálható a teherautó- és a vonatröntgen, és ide tartozik a drón is. A hatóság kötelékében jelenleg három tucat szolgálati kutya is dolgozik, az ebek évente több száz millió forint értékű illegális árut szagolnak ki.