KSH: 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,5 százalékkal emelkedett a kibocsátás - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazított adat gyorsulást mutat az előző havi 3,9 százalékos növekedés után.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás - két hónap csökkenés után - augusztusban 3,8 százalékkal nőtt.

Az év első nyolc hónapjában 3,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a termelés-kisebb mértékű növekedéshez részben hozzájárult, hogy augusztusban eggyel kevesebb munkanap volt, mint tavaly.

Sok minden szól a további növekedés mellett

Munkanaphatástól megtisztítva a növekedés 4,5 százalékra gyorsult az előző havi 3,9 százalékról, az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva a növekedés 3,8 százalék volt - jelzi kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A KSH előzetes közlése szerint az elektronikai gyártás robosztus növekedést mutatott, ezzel szemben a járműgyártás az előző hónaphoz hasonlóan kismértékben csökkent.

Szeptemberben a járműgyártás további visszaesést mutathat az életbe lépő károsanyag kibocsátási tesztek új szabályzata (WLTP) miatt, mivel számos modell nem kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt, ami jelentős visszaesést okozott az európai piacokon.

A következő hónapokban azonban az eddig kimaradt modellek, illetve motorvariánsok fokozatosan megkaphatják az engedélyt, így

a termelés fokozatosan élénkülhet.

A WLTP negatív hatását azonban ellensúlyozhatja, hogy elkezdődött az Audi Q3 hazai gyártása, ami jövőre kiegészül a Q4-es modellel.

Az év hátralevő részében a tavaly év végi gyenge bázis, valamint új feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése is hozzájárulhatnak az ipari termelés élénküléséhez.

Kedvező, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre erősebb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése,

amit az építőipari boom is támogat, amit tükröz az ipari és építőipari hangulat történelmi csúcsra emelkedése a nyári hónapokban.

Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2015 óta az ipari termelés 11,4 százalékkal, 2010-hez képest pedig 36,2 százalékkal bővült - értékelte a mostani adatokat az elemző.