Már az amerikaiak is vizsgálják a dán pénzmosodát

Danske Bank
A sign that reads 'Danske Bank' (Danish Bank) seen on a bank building in Aarhus, Denmark, 23 November 2016. Photo: Carsten Rehder/dpa
Vágólapra másolva!
A mintegy 200 milliárd eurós pénzmosási botrányba keveredett legnagyobb dán bank, a Danske Bank ügyével már az amerikai igazságügyi minisztérium is foglalkozik. A bank bejelentette, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium adatokat kért be a pénzintézettől az észtországi leányvállalatánál zajló vizsgálat kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Danske Bank által megrendelt korábbi független vizsgálat kimutatta, hogy 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán 15 ezer devizakülföldi ügyfél számláin keresztül.

A tranzakciók jelentős része gyanúsnak bizonyult, több tízmilliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leányvállalat közbeiktatásával.

A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjet-köztársaságokból is érkeztek. A napokban jelentették be, hogy a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) is vizsgálatot kezdett, miután felmerült annak a gyanúja, hogy

a pénzmosásban Nagy-Britanniában bejegyzett cégek is részt vettek.

Dane Jeppe Kofod, az Európai Parlament pénzmosással és adóelkerüléssel foglalkozó különleges bizottsága vezetőjének a szóvivője Facebook oldalán azt közölte, hogy november 21-én meg akarják hallgatni a Danske Bank balti-térségért felelős befektetési üzletágának egykori vezetőjét, Briton Howard Wilkinsont.

A Danske Bank bejelentette azt is, hogy a megnövekedett kockázatok miatt leállította részvény-visszavásárlási programját.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

Az 1871-ben Koppenhágában alapított Danske Bank Dánia legnagyobb bankja, Észak-Európában meghatározó pénzintézet, több mint 5 millió ügyféllel.

A cég részvényeinek árfolyama a botrány következtében 2015 januárja óta jelenleg legalacsonyabb szinten áll.

Az idén eddig összességében harmadával értékelődött le.