Újabb négy gyógyszertárat zárattak be

recept, gyógyszer, patika
Nagykanizsa, 2011. szeptember 15. Jágerné Tuboly Diána szakasszisztens gyógyszereket ad ki egy vevőnek Nagykanizsán, a Király Gyógyszertárban. Minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így ellátási probléma biztosan nem lesz a következő időszakban a gyógyszerek árcsökkenése miatt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint. A gyógyszerárlicit eredményeként október 1-jével 908 készítmény ára csökken átlagosan 25 százalékkal. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) folyamatosan vizsgálja a hazai gyógyszertárak szabályos működését. E vizsgálat eredményeként a hatóság most négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amelyek súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

Az OGYÉI tisztigyógyszerészei a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy

a gyógyszerészek nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket,

antibiotikumokat, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok megsértése a betegekre nézve súlyos következményekkel járhat.

Nem véletlen, hogy bizonyos gyógyszerek csak recept ellenében válthatók ki, hiszen a beteg által szedett egyéb gyógyszerek kölcsönhatásba is léphetnek egymással, illetve a társbetegségek is befolyásolhatják állapotát, emiatt csakis orvosi felügyelettel, orvosi javaslatra az előnyök-kockázatok szigorú mérlegelésével, illetőleg a laborértékek gyakori monitorozása mellett adhatók ki biztonsággal a vényköteles készítmények – áll az OGYÉI honlapján.

Az Észak-Alföld régióban működő gyógyszertárak összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, ezért közel 21 millió forint bírságot szabott ki rájuk a hatóság.

A betegellátás szempontjából a porcsalmai és az rozsályi települések lakói számára okozhat nehézséget a gyógyszertárak működési engedélyének visszavonása. A Porcsalmához legközelebbi gyógyszertár a falutól 3,5 kilométerre lévő Tyukodon található, Rozsály lakosai pedig a 15 kilométerre lévő Jánkmajtison érik el a legközelebbi.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egy időben tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály települések polgármestereit a határozat tartalmáról, egyúttal jelezte, partner abban, hogy mielőbb megoldást találjanak arra, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni.

Csenger és Debrecen az intézkedés hatására nem marad gyógyszertár nélkül, így az ellátásban ezeken a helyeken nem kell nehézséggel számolni.

Az Intézet az elmúlt három évben hét gyógyszertár engedélyét vonta vissza.