KSH: erős hónapot zárt a kiskereskedelem augusztusban

trend, Óvatosan a webshopokkal! 7 dolog, amire figyelj online vásárlásnál
Vágólapra másolva!
Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 6,3 százalékkal, a naptárhatással kiigazítva 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a júliusi 5,4, illetve 5,3 százalékos emelkedés után - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A nem élelmiszer jellegű termékek csoportjában a forgalom volumene összességében 10,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 4,1 százalékkal nőtt, az előző havi 1,9 százalék után.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 6,8 százalékkal volt nagyobb a tavaly augusztusinál.

Az év első nyolc hónapjában 6,6 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése az előző év azonos időszakához mérve, a naptárhatástól megtisztított adat 6,7 százalékos emelkedést mutat.

Az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékot meghaladó reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése - írja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH friss közlésére reagálva.

Összességében, a tavalyi 5,6 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,2 százalékos növekedés követhet, ami hozzájárul a GDP növekedésének gyorsulásához is.

Jövőre a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat a várakozásunk szerint, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is folytatódhat, azonban ennek mértéke 4,5 százalékra lassulhat a várakozásaink szerint - tette hozzá az elemző.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autóeladások pedig az első kilenc hónapban 26,5 százalékkal emelkedtek.