A rákellenes gyógyszer Nobel-díjat hozott a feltalálóinak

FILE:Immunotherapeutic drug against cancer Opdivo Nivolumab Genetical Recombination
A picture shows a treatment for cancer Opdivo brought by Tasuku Honjo and made into product by Ono Pharmaceutical Co. Scientist Honjo of Kyoto Univ. was awarded Nobel Prize for medicine on Oct.1, 2018.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A friss Nobel-díjas páros, Hondzso Taszuku és James Allison találmánya - az Opdivo - nemcsak a tudományos világot, hanem a gyógyszeripart is a feje tetejére állíthatja. Az immunterápiás orvosságok piaca pedig 2025-re várhatóan eléri a 43,8 milliárd dollárt. A Opdivo sikere miatt a forgalmazó Ono Pharmaceutical részvényei nagyot emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Az Opdivo nevű immunterápiás orvosságot a japán Ono Pharmaceutical forgalmazza, és már idén 790 millió dollárnyi bevételt hoz a vállalatnak. A cég részvényeinek árfolyama nemrég 6,9 százalékot emelkedett.

A gyógyszer a friss Nobel-díjas Hondzso Taszuku és James Allison kutatásai nyomán született.

Az amerikai és a japán szakember a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására alapuló tumorterápia kifejlesztésével érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést. Kutatásaik során arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes megtámadni a rákos sejteket.

Hondzso Taszuku Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

James Allison a CTLA-4 (citotoxikus T-limfocita-asszociált protein 4) nevű fehérjét tanulmányozta a Berkeley Egyetem kutatójaként az 1990-es években. Egyike volt azoknak a tudósoknak, akik megfigyelték, hogy a CTLA-4 fékezi a T-sejteket.

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem kutatója 1992-ben fedezte fel a "programozott halál 1" (PD-1) nevű fehérjét, amely szintén a T-sejtekhez kapcsolódik.

A PD-1 szerepét megfejtve rájött, hogy a PD-1 a CTLA-4-hez hasonlóan fékként működik, mechanizmusa azonban eltérő. Klinikai kísérleteket követően 2012-ben egy kulcsfontosságú tanulmány igazolta a japán tudós által kifejlesztett terápia hatékonyságát a rák különböző fajtáiban szenvedőknél, olyanoknál is, akiknek a betegségét korábban gyógyíthatatlannak tartották.

James P. Allison Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Az Opdivoval történt kezelések sikeresnek bizonyultak a rák elleni küzdelemben. Azonban a gyógyszer nagyon drága, egy éves adagja 260 ezer dollárba (73 181 000 forintba) kerül. A japán állam viszont az államháztartásra nehezedő nyomás miatt úgy döntött, hogy csökkenti az Opdivo árát. A tokiói kormány számításai szerint 50 ezer tüdőrákos beteg kezelése évente 1,75 ezer milliárd japán jenbe kerülne az államnak.

Japánban, ahol a társadalombiztosítás meglehetősen kiterjedt, az állam határozza meg a vényköteles gyógyszerek árát.

Ezt az árat kétévente felülvizsgálják, de ebben az esetben ezt hamarabb meglépték. A Opdivo nemcsak a rák elleni küzdelemben tölt be jelentős szerepet, hanem arra ösztökélte a japán döntéshozókat, hogy indítsák el az egészségügyi reformot, kezdve az alacsonyabb vényköteles gyógyszerárakkal, és folytatva a társadalombiztosítás átalakításával.

Az Opdivo nevű gyógyszer Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kazuaki Ishii

A Ono Pharmaceutical az idei évet várhatóan 277 milliárd jen bevételével zárja, ebből pedig 40 milliárd jen kizárólag az Opdivonak köszönhető. Becslések szerint az Opdivo 2016-os bevezetése óta a gyógyszerészeti vállalat piaci kapitalizációja a háromszorosára nőtt.

Az Opdivo mellett jelenleg négy nagyobb játékos van a piacon: az Imfinzi (AstraZeneca), a Tecentriq (F. Hoffman-La Roche), Keytruda (Merck) és a Bavencio (Merck).