Brutális negyedéves profitot jelentett a Samsung

Válságban a SONY, a Samsung standja a Las Vegas-i ICES-n
Vágólapra másolva!
Rekordszintű bevételt jelentett a Samsung Electronics harmadik negyedéves jelentése, ehhez nagyban hozzájárult a chipeket gyártó részleg, az adatközpontok, valamint a jobb termelési hozam is.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb chip-gyártója

18 százalékos növekedést ért el

– ez 11,9 ezer milliárd fontot jelent összesen – az előzetes adatok korábban 15 százalékos nyereségnövekedést vetítettek előre.

Ez ráadásul 6 százalékkal magasabb, mint az előző negyedéves profit – akkor a Galaxy S9 elmaradt értékesítése, valamint további olcsó kínai mobiltelefonok megjelenése élesebbé tette a piaci versenyt.

Illusztráció Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A nagy eladásokat a Samsung által fejlesztett DRAM chipek hozták meg, ezek képesek egyszerre több alkalmazást is futtatni. A chipek ára az elmúlt negyedévben 14 százalékkal emelkedett, mivel számos cég saját felhőszolgáltatást indított, amihez a szükséges adatközpontokat a dél-koreai cég chipjei futtatják.

Ugyanakkor a korábban használt NAND chipek ára a felére csökkent.

Az eBest Investment & Securities elemzője, Eo Kyu-jin elmondta a Reutersnek, hogy várhatóan a negyedik negyedévben az új chip ára mintegy tíz százalékkal fog csökkenni.

A Samsung a negyedik negyedévében 12 százalékos nyereséget prognosztizál.

A cég bevételeinek 80 százalékát teszi ki a chip-gyártás, az OLED kijelzők eladásainak növekedésére is számítanak. 730 millió dolláros bevétel várható a kijelzők eladásából, ez ugyan 19 százalékkal alacsonyabb a tavalyi eladásokhoz képest, azonban az előző negyedévi jelentésnél ötször nagyobb.

Illusztráció Forrás: Samsung

A mobilpiac üzletág azonban lassuló keresletet mutat, ezért várhatóan 2019-ben csökkenni fog a Samsung profitja.