Meglepetésre nagyot ugrottak a Tesla-részvények

- Horizontal
Tesla CEO Elon Musk speaks at the Model X launch event in Femont, California on September 29, 2015. AFP PHOTO/SUSANA BATES / AFP PHOTO / SUSANA BATES
Vágólapra másolva!
Az elektromos autókat gyártó Tesla árfolyama 17 százalékos pluszban, 310 dollár körül is járt a New York-i tőzsdén részben arra a hírre, hogy a cég a terveknek megfelelő számú Model 3 autót gyártott a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

Erősítette a cég árfolyamát az is, hogy az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) és a befektetők megtévesztésével megvádolt Elon Musk a hétvégén megállapodott abban, hogy

Musk lemond a vállalat elnöki tisztségéről,

de ő marad a vezérigazgató, valamint fizet 20 millió dolláros bírságot a tőzsdei kivezetésről szóló, az árfolyamot erősen megmozgató váratlan Twitter-bejegyzéséért.

Elon Musk és az egyik Tesla modell Forrás: AFP/Susana Bates

Az Electrek autóipari szakmai hírportál hétfőn, már a New York-i tőzsde nyitása után hozta nyilvánosságra jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy a Tesla 53 ezer Model 3 szedánt gyártott a harmadik negyedévben.

A Tesla augusztusban 50-55 ezer Model 3 gyártásával számolt a július és szeptember közötti három hónapra.

Az idei második negyedévben a "közepes árkategóriájú" tömegterméknek szánt modellből jóval kevesebb, 28.578 készült.

A negyedéves 80 ezres teljes gyártási volumenen belül 53.239 volt Model 3, több mint duplája az előző negyedévinek. A Model 3-ra 50-55 ezres gyártási célt tűzött ki a harmadik negyedévre a Tesla.

A Model S és a Model X autókból 26.903-at gyártott a harmadik negyedévben a Tesla, éves előirányzatának megfelelően kicsivel többet a második negyedévinél. A két modellből a Tesla 100 ezret tervez gyártani az idén.

Vásárlóinak 83.500 autót szállított le a harmadik negyedévben a Tesla,

ami több mint 80 százaléka a tavalyi évben összesen leszállított mennyiségnek.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Bai Kelin

Elon Musk vezérigazgató szeptember 30-án e-mail üzenetben arról tájékoztatta az amerikai értékpapír felügyeletet (SEC), hogy a nyereségesség felé halad az autógyár működése.

A Tesla rekordnagyságú, 717,5 millió dolláros veszteségről számolt be augusztusban a második negyedévre vonatkozóan.

A harmadik negyedévi eredményét november elején publikálja az autógyár. A harmadik negyedévi gyártási adatok alapján elképzelhető, hogy nyereségről fog beszámolni.