54 óra alatt kinyomtatták ezt a házat

Yhnova, 3d nyomatott ház
photo de Yhnova, maison en impression 3D, Nantes Métropole habitat.
Vágólapra másolva!
Mérnökök már évek óta dolgoznak házépítési folyamatok automatizálásán, számos startup pedig már el is készült az ehhez szükséges prototípusokkal, ráadásul idén már be is költözött az első család egy ilyen 3D nyomtatási technológiával felhúzott otthonba.
Vágólapra másolva!

Franciaországban költözött be egy öttagú család az első 3D-s nyomtatással készült házba: az Yhnova project során egy több mint 300 négyzetméteres házat nyomattak.

A kész ház Forrás: batiprint3d.fr/Valery Joncheray

A házat több mint 54 órán át nyomtatták, és a vállalkozóknak további négy hónapjába telt, hogy elkészüljenek a tetővel, ablakokkal és ajtóval – mindezt azért, hogy nyáron már költözhető legyen az ingatlan.

A technikát a Nantes Egyetem kutatói fejlesztették ki, és a BBC kérdésére elmondták, hogy a következő alkalommal már csak 33 órára lesz szükség a nyomtatáshoz.

A tervek elkészülte után egy 3D-s nyomtató kezdte meg működését, ami két réteg poliuretán réteget nyomtatott ki, amit cementtel öntöttek ki. A házat ráadásul kerekesszékkel is könnyű megközelíteni, és minden készüléket okostelefonnal is lehet vezérelni.

A nyomtatási folyamat Forrás: batiprint3d.fr

Az épület ráadásul 20 százalékkal kevesebbe (232 ezer dollár, azaz 64 millió forint) került, mint a hagyományos technikával felhúzott házak. A projektet a városi tanács finanszírozta.

Francky Trichet, Nantes városi tanácsának technológia és az innováció vezetője elmondta, hogy

a kezdeményezés nem csak családi házak építéséhez nyújthat segítséget,

hanem olyan nagy volumenű építkezéseknél is hasznos lehet, mint egy sportcsarnok.

Szakemberek felügyelték a folyamatot Forrás: batiprint3d.fr

A project vezetője, Benoit Furet professzor, a Nantes Egyetem professzora elmondta, hogy pár éven belül számottevően olcsóbb lesz ez a technológia. Véleménye szerint a

3D nyomtatott házak építése negyed annyiba fog kerülni öt éven belül,

ráadásul ezzel a technológiával környezetkímélőbb megoldások születnek az építkezéseknél.