Az utolsó pillanatban állapodott meg Kanada és az Egyesült Államok

Trump adócsökkentési törvény
Washington, 2017. december 21. Donald Trump elnök (k) beszél az adóreform megszavazását ünneplő republikánus összejövetelen a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2017. december 20-án, miután a képviselőház megismételt szavazáson elfogadta a törvényjavaslatot, amelyet azután a szenátus is jóváhagyott. Trump napokon belül aláírja a 30 év óta a legnagyobb adócsökkentést előirányzó törvényt, amelynek legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Vágólapra másolva!
Washington és Ottawa az utolsó pillanatokban megállapodott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) megújításában, így a szerződés továbbra is három oldalú lesz, hiszen az Egyesült Államok és Mexikó már korábban áláírták a megegyezést. 
Vágólapra másolva!

Kanada csatlakozik az Egyesült Államok és Mexikó között augusztusban megszületett egyezséghez, és ezzel véget ér a hónapok óta tartó bizonytalanság a negyedszázados kereskedelmi egyezmény jövőjét illetően.

Az amerikai lapok meglepetésnek minősítették a megállapodást,

utalva arra, hogy alig négy nappal korábban Robert Lighthizer amerikai főtárgyaló a kongresszusban azt mondta, az Egyesült Államok és Kanada nézetei között olyan nagy a különbség, hogy lehetetlenség a Washington által kijelölt vasárnapi határidőig megállapodni, így az Egyesült Államok arra készül, hogy csakis Mexikóval újítja meg a NAFTA-t.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: Picture-Alliance/AFP/Michael Reynolds

A múlt héten New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején tartott megbeszéléseken nagyon intenzív egyeztetések folytak Washington és Ottawa között, és a tárgyalásokba - a The Wall Street Journal információi szerint - bekapcsolódott Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner is.

Az első kiszivárgott információk szerint Kanada tett engedményeket: a többi között például megnyitja majd az eddig zárt piacát az amerikai tejtermékek előtt, és beleegyezett az Egyesült Államokba vámmentesen exportálható gépjárművek Trump által megszabott kvótájába. Nem sikerült viszont megállapodni az acél- és alumíniumtermékekre Washington által kivetett védővámok ügyében.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az új NAFTA olyan új dolgokat is figyelembe vett, mint a digitális kereskedelem és a szellemi tulajdon. Az amerikai döntéshozók szerint az USA-nak még sosem volt ilyen nagyszerű kereskedelmi megállapodása, ez pedig érezhető változásokat fog hozni és jobbá és erősebbé teszi az amerikai gazdaságot.

A szerződést hatévente fogják felülvizsgálni amerikai részről,

ez pedig még nagyobb hatalmat ad az Egyesült Államok kezébe. Kanada az Egyesült Államok második legnagyobb kereskedelmi partnere, de csak azután szálltak be a tárgyalásokba, miután Mexikó és az USA már aláírták a szerződést.