Jelentősen növelte eredményeit a Konzum Nyrt. az első fél évben

bérnövekedés
Vágólapra másolva!
A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. nettó árbevétele meghaladta a 11,3 milliárd forintot az első félévben a tavalyi azonos időszakban elért 37,2 millió forint után; a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 2,28 milliárd forint volt, jelentősen nőtt a 2017. első félévi 10,1 millió forintos veszteséghez képest – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján vasárnap közzétett, nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti, nem auditált konszolidált beszámolóból.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a csoport saját tőkéje 58,3 milliárd forintra nőtt június 30-ig, míg tavaly június 30-án az egyenleg 4,8 milliárd forint, az év végén pedig 40,8 milliárd forint volt.

Az idei első féléves adatokban még nem szerepel a Ligetfürdő Kft. megvásárlásához kapcsolódó mintegy 10 milliárd forintos tőkeemelés,

valamint a Balatontourist-csoport BLT Group Zrt.-n keresztül megvalósuló apportjának hatása – jelezte a Konzum.

Illusztráció Forrás: 123RF

A közlemény szerint a csoport legnagyobb bevételét a múlt félévben bővített turisztikai portfólió hozta, amelyet a társaság ingatlan-, tőkepiaci- és biztosítási, továbbá vagyonkezelési szegmensben működő érdekeltségei további jelentős eredménnyel támogattak. A társaság menedzsmentjének várakozásai szerint az EBITDA-mutató a következő két-három évben akár újabb akvizíciók nélkül is elérheti az évi 10 milliárd forintot.

A menedzsment stratégiájának megfelelően a Konzum csoport négy fő befektetési szegmensben kezdte meg növekedését.

Habár az idegenforgalomra jellemző erős szezonalitás miatt a július-decemberi időszak bevétele jellemzően kedvezőbben alakul, a turisztika várakozásokon felül teljesített az első félévben, a Hunguest Hotels és Balatontourist márkákkal fémjelzett portfólió adózott eredménye csaknem 1,453 milliárd forint volt.

A közlemény szerint a csoport befektetési célú ingatlanjait kezelő Appeninn Holding 227 milliós adózott eredményt ért el.

Az Appeninn ingatlanportfóliójának átalakítása, illetve a tőzsdei társaságnál 2018 első felében lezajlott akvizíciók hatásai a csoport év végi eredményében jelentkeznek majd.


A pénz- és tőkepiaci, valamint biztosítási terület mintegy 216 milliós adózott eredménnyel növelte a Konzum csoport eredményességét, míg a vagyonkezelési szegmens 568 millió fölötti adózott eredményt hozott az első félévben.

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. Magyarország egyik vezető befektetési csoportja, amely középtávon a közép-kelet-európai régió meghatározó szereplővé válhat.

A menedzsment stratégiája alapján a turizmus, a bank- és pénzügyi szektor, az informatika, az ingatlanszektor, valamint a telekommunikációs szektor áll a társaság jövőbeli növekedési lehetőségeinek fókuszában.

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a pénteki kereskedést 2670 forinton, 20 forintos (0,75 százalékos) emelkedéssel fejezte be. Az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 3789 forint, a legalacsonyabb 2155 forint volt.