Ezek a cégek húzhatják fel a lesajnált földrész gazdaságát

Egy nigériai olajfinomító
(FILES) This file photo taken on September 16, 2015 shows the Port Harcourt refinery, which was built in 1989, Rivers State. Nigerian authorities said on January 13, 2016 the country will not cut oil production even as nosediving crude prices caused by a global supply glut ravage revenue. US crude oil prices tumbled to a 12-year low Tuesday, prompting OPEC member Nigeria to call for an emergency meeting to address collapsing prices that have drained the coffers of Africa's largest economy. / AFP / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Egyre több, sikeresen működő, valamelyik afrikai országban alapított vállalat ismeri fel, hogy a kontinens növekvő üzleti lehetőségeket rejt magában, amibe megéri befektetni – írja a Quartz. Most az is kiderült – mutatja be a The Atlas –, melyek ezek a vállalatok.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi szektorban működő vállalatoktól kezdve a szállítmányozással, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégeken át a média világában működőkig, sokszínű tevékenységi kört látni Afrika gazdasági fejlődésének jelenleg élenjáró társaságainál.

Az Afrikai Fejlesztési Bank először adta ki jelentését, melyben azt vizsgálta, melyek azok a cégek a kontinensen, melyek a legnagyobb erőfeszítést teszik az ottani üzletmenet és eredményesség fejlesztéséért.

A jelentés összeállítói megállapítják,

mintegy 300 olyan feltörekvő vállalat van,

amelyek eddigi eredményeiből látható az elköteleződés a kontinens iránt, a hajlandóság a partnerségre, a hosszú távú tervezésre, és a helyi tehetséges munkavállalók fölkarolására.

A jelentés külön megemlíti az etióp nemzeti légitársaságot, az Ethiopian Airlinest, mely Afrika-közi együttműködésre és más légitársaságok részbeni vagy egészbeni akvizíciójára egyaránt építi üzleti stratégiáját.

(Arról, hogy a kontinens legeredményesebb légivállalata hogyan vállal szerepet más afrikai országok légiközlekedésében, itt írt az Origo).

Egy nigériai olajfinomító Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

De a cégek között ott a togói Ecobank, a South Africa's Standard Group és a Kenyai Kereskedelmi Bank, melyek szintén rendelkeznek jól átgondolt, határokon átnyúló stratégiával és sokszínű saját üzleti portfólióval. Ott van továbbá a nigériai Dangote Cement, az egyik legjelentősebb cementipari vállalat is.

A jelentés alapján ezeknek a cégeknek a legerősebb az üzleti értelemben tekintett regionális szerepük (minél magasabb a pontszám, annál inkább):

Az Afrikai Fejlesztési Bank számításai szerint 2006 és 2016 között a kontinensen a zöldmezős beruházások értéke 4 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra nőtt. Az egyes régiókon belüli vállalategyesülések száma pedig 2016-ban 418 volt, ami közel a duplája a 2006-os 238 megkötött üzletnek.

Úgy tűnik, Afrika integrációja magasabb fokozatba kapcsol. Ezt jelzi az idén márciusban a kontinens egészére kiterjedő szabadkereskedelmi egyezmény létrehozása.

Ezen belül így 1,2 milliárd ember és 2,5 ezer milliárd dollárnyi GDP jelenik meg a piacon.

Kenya egyre inkább nyüzsgő metropolisz Forrás: Shutterstock

A Világbank jelentése szerint javul az üzleti klíma is. Például 2016-2017-ben, globális viszonylatban is a Szaharától délre fekvő régióban hozták a legtöbb, vállalkozóbarát intézkedést a kormányok.

Az alábbi összesítés ezt a rangsort mutatja (itt minél kisebb a pontszám, az adott ország annál eredményesebb az üzletbarát intézkedésekben és gyakorlatokban):

Az elemzők ugyanakkor megjegyzik: a legtöbb afrikai országban még mindig sok munka van hátra ahhoz, hogy a kedvező üzleti klímát biztosítsák a vállalatoknak. Ezek közé tartoznak: a finanszírozáshoz való hozzáférés, az adók, az elektromosság ügye, valamint az ezeken túli, általános szabályozási kérdések is.

A jelentés készítői szerint a helyi vállalatoknak sikeres multinacionális cégektől érdemes a fortélyokat eltanulniuk az országuk határain túl jutó, regionális illetve kontinentális színre lépéshez.