A magyarok mindössze hat százaléka tesz félre gyermekeinek

OTP bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19. bank, pénz, pénzintézet,
OTP bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Mindenkinél eljön az a kor, amikor önállóvá szeretne válni. A kamaszok, fiatal felnőttek vágynak a függetlenségre. A szülők pedig úgy gondolják, hogy a függetlenedés folyamatának nehéz időszakát kisebb-nagyobb anyagi támogatással érdemben segíteni szeretnék majd. Ennek ellenére a lakosság mindössze hat százalékának szerepel megtakarítási céljai között, hogy anyagi tartalékot képezzen utódai támogatására.
Vágólapra másolva!

Egy reprezentatív felmérés szerint a magyar fiatalok közel harmada (28 százalék) az ifjúság legégetőbb problémájának az anyagi nehézségeket és a szegénységet tartja. A Magyar Ifjúság Kutatásban megkérdezett 8 ezer fiatal a pénztelenséggel és az alacsony keresetekkel volt a legelégedetlenebb.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fiatalok nem túl optimisták személyes életterveik megvalósításának esélyeivel, és a jövőbeli kilátásaikkal kapcsolatban sem.

Mindössze minden ötödik megkérdezett elégedett egyértelműen az életkörülményeivel, valamint a jövő kínálta lehetőségekkel.

Figyelemre méltó adat az is, hogy a jobb megélhetés érdekében a fiatalok 69 százaléka választaná a kivándorlást.

A gazdasági lehetőségek javítását, vagy a társadalmi jólétet nem lehet egy csapásra megteremteni.

Mivel a gyerekek az önálló életkezdésnél jószerével csak a szülőkre támaszkodhatnak, elsősorban az ő feladatuk, hogy minél előbb elkezdjenek megtakarítani gyermekeik számára. Ez, persze a lehetőségek függvénye is.

„A fiatal és a felnőtt korosztályok között ma leginkább az húzza meg a határt, hogy az illető anyagilag független-e, például önálló lakásban él-e, mint az, hogy hány éves. Éppen ezért fontos lenne, hogy a szülők már kisgyermekkortól, tudatosan tegyenek félre a gyerekek önálló életkezdésének megkönnyítésére" – nyilatkozta az adatok kapcsán Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Sokan látják a felelősségüket, de viszonylag kevesen tesznek érte.

A megkérdezettek alig hat százaléka jelölte meg takarékoskodási célként, hogy gyermekei, vagy unokái támogatására félretegyen – ez már az OTP Bank 2017-es Öngondoskodási Indexének eredményeiből derült ki.