Nőttek az adóbevételek, miközben csökkentek a közterhek

Tállai András Budapest, 2015. június 22.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára beszél a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én.
MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2015. június 22. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára beszél a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában 350 milliárd forinttal érkezett több adóbevétel az államhoz a tavalyi év hasonló időszakához képest; a pénzügyminisztérium államtitkára szerint az adóbevételek emelkedése a közterhek csökkenésével van összefüggésben – írta a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A lapnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: 7.900 milliárd forint bevételre tett szert az állam a legfontosabb adótételekből, a társasági és jövedéki adókból, az áfából, a járulékokból, valamint a személyi jövedelemadóból.

A lap szerint tavaly az első nyolc hónap bevétele nem érte el a 7.600 milliárd forintot.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Marjai János

Az államtitkár szerint ez a kormány sikere. Hangsúlyozta, hogy úgy sikerült emelni az adóbevételeket, hogy közben csökkent az adók mértéke. Példaként a 9 százalékos társasági adót említette, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban, valamint kiemelte a 15 százalékos személyi jövedelemadót, a családi adókedvezményeket, valamint a 2016-os bérmegállapodást is.

– mondta Tállai András, aki szerint az év első felében 4,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság, hét hónap alatt 12 százalék felett emelkedtek a bruttó átlagkeresetek, miközben csökkent a munkanélküliség.

Az államtitkár rámutatott: az idén az áfából és a személyi jövedelemadó címén érkező összeg lett magasabb, akárcsak a társadalombiztosítással kapcsolatos befizetések.

Ez szerinte az elmúlt időszak intézkedéseinek, például az online pénztárgépek rendszerének, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszernek köszönhető, valamint annak, hogy többen dolgoznak, és többet is költenek az emberek.