Teljesen a saját lábára állhat Magyarország

Nagy Márton MNB elnök
Budapest, 2016. május 2. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. május 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A lakosság megtakarításai jelentős mértékben nőttek az elmúlt években, és jelenleg mintegy 5700 milliárd forintra rúg a készpénzállomány - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Hungarian Business Leaders fórumán. Mint mondta, ennek kevesebb mint feléből is már annyira fel lehetne futtatni az állampapír-vásárlást, hogy az ország teljesen önfinanszírozóvá válhat.
Vágólapra másolva!

A lakossági megtakarítások szerkezete és mennyisége szempontjából is változások kívánatosak - mondta Nagy Márton, a jegybank alelnöke a Hungarian Business Leaders Forum mai Pénzügyi Csúcstalálkozóján. Hangsúlyozta, hogy megduplázódott, és mintegy 5700 milliárd forintra rúg a lakosság kezében lévő magyarországi készpénzállomány, és ennek már kevesebb mint a feléből, 2600 milliárd forintból annyira fel lehetne futtatni a lakosság állampapír-vásárlását, hogy

a jelenlegi 45 százalékos arányt jelentősen meg lehessen emelni. Így az ország elvileg akár önfinanszírozóvá válhatna a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány arányának visszaszorításával.

Másik példaként említette, hogy a készpénz ugyanekkora részéből történő részvényvásárlással a háztartások által megvett,

jelenleg 800 milliárd forint összegű tőzsdei részvényállomány 3100 milliárd forintra emelkedne, azaz majdnem megnégyszereződne,

ami nagyon kedvező lenne a hazai gazdasági növekedés szempontjából.

A lakossági részvényvásárlás emelkedése több tényezőn keresztül is támogatja a gazdaságot: egyrészt a hosszú távú befektetés javítja az emberek jövőbeli helyzetét, mert magasabb hozam érhető el, ami nagyobb megtakarításhoz vezet. Másrészt a vállalatok számára olyan többletforrást eredményezne, ami közvetlenül jutna el a cégekhez.

Olyan hosszúlejáratú forrást jelentene ugyanis, aminek nincs kamatkockázata vagy megújítási kockázata.

A nemzetgazdaság szempontjából a többletforrás növelné a beruházást, ami hosszabb távon magasabb növekedést produkálna.

A belső finanszírozás pedig fenntartható növekedést tesz lehetővé - mondta Nagy Márton.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

A jegybank alelnöke kifejtette, hogy a következő években is a magas pénzügyi megtakarítás forrásai biztosítják a fenntartható növekedést. A lakásárakkal kapcsolatban aláhúzta: a növekedéssel még inkább felértékelődik a pénzügyi vagyon szerkezetének szerepe a lakáshitelek felfutása ellenére is.

A magyar háztartások számára elsődleges a saját lakóingatlan birtoklása, az ingatlannal rendelkezők aránya a második legmagasabb az EU-n belül, hazánkat ebben a tekintetben csak Szlovákia előzi meg.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a készpénzből felszabaduló összeg jelentős forrást biztosítana a gazdaságnak, erősítve az önfinanszírozást, másrészt az ingatlanalapok helyett célszerű lenne a lakosság számára vonzóbb befektetési alternatíva létrehozása.

Nagy Márton kiemelte, hogy csak azok a felzárkózási modellek voltak sikeresek, amelyek nagy arányban alapoztak a belső megtakarításokra.