A Boeing példája bizonyítja, ha jól csinálják, óriási üzlet a képzés

Boeing TX training jet repülőgép vadászgép gyakorló
Vágólapra másolva!
Óriásüzletről számol be a Reuters, amelyet az amerikai repülőgépgyártó nagyvállalat, a Boeing kötött az Egyesült Államok védelmi minisztériumával. A cég - többek között - új oktató- és gyakorlógépeket fejleszt és szállít a légierőnek.
Vágólapra másolva!

A Boeing a Lockheed Martin - Korea Aerospace Industries kettősét, és az olasz Leonardo DRS-t ütötte ki a versenyben. Előbbi egy korábbi gyakorlógép fejlesztett, utóbbi pedig szintén egy meglévő típus módosított változatát ajánlotta az amerikai megrendelőnek.

A versenyt megnyerő Boeing-nek 2023-ban kell indítania az első beszállításokat, és 2034-ben kell azt teljes gőzre kapcsolnia.

A megállapodás értelmében, a légierő 351 gépet és 46 szimulátort vásárol. A szerződés opciós lehetőséget biztosít arra, hogy a gépek számát a megrendelő 475-re, a szimulátorok számát 120-ra növelje.

A Boeing TX gyakorló-kiképző vadászgépe Forrás: Boeing

Az Amerikai Légierő ezen programjának teljes időtartamára 9,2 milliárd dollárt fizet a Boeing-nek a megrendelt eszközökért és szolgáltatásokért.

Ez közel 2500 milliárd forint.

Az Amerikai Légierő döntése mögött az áll, hogy lecserélje a T-38 Talon típust, amelyet jelenleg első számú kiképzőgépként használ. Ezt a típust viszonylag régen, még az 1950-es évek végén állították szolgálatba a pilóták tréningjeihez.

Egyes kommentárok megjegyzik, ha az új típus beválik, akár 600-ra is növelhetik szolgálatban tartott darabjainak számát később, a jövő vadászpilótáinak képzésére és oktatására.

A bejelentés hatására a Boeing részvényei emelkedésnek indultak, a Korea Aerospace papírjai viszont 24 százalékot estek a szöuli tőzsdén.