57 milliárd dollárra emelték Argentína IMF-mentőcsomagját

IMF logo
(FILES) This file photo taken on September 30, 2016 shows the logo of the IMF Headquarters in Washington, DC. The International Monetary Fund has approved two loans totaling $658.9 million for the Ivory Coast, while welcoming recent economic and financial reforms made by the country. Abidjan will immediately receive a $94.1 million tranche, while the rest will be paid following semi-annual reviews of the economic program's implementation, the IMF said December 12, 2016. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán jelentette be, hogy további 7 milliárd dollárral növeli a dél-amerikai ország rendelkezésére álló forrást.
Vágólapra másolva!

A felek abban egyeztek meg, hogy az idei és a jövő évre szánt kifizetéseket 19 milliárd dollárral megemelik, így az eredetileg tervezettnél 2018 végéig 8 milliárd dollárral, jövőre pedig 11 milliárd dollárral több pénzt kap Argentína. A

hitelmegállapodás által biztosított források ezentúl nem elővigyázatossági keretet képeznek, hanem azonnal elérhetővé válnak az argentin kormány számára költségvetési célokra.

Cserébe Argentína a korábbinál is szigorúbb költségvetési és monetáris kötelezettségeket vállalt.

Az új megállapodást még jóvá kell hagynia a valutaalap ügyvezető igazgatóságának.

Az IMF központja Forrás: AFP/Zach Gibson

A múlt hónapban az elnök, Mauricio Macri megkérte az IMF-et, hogy gyorsítsák fel a mentőcsomaghoz való hozzájutását az országnak.

– fogalmazott az argentin gazdasági miniszter, míg Christine Lagarde azt hangsúlyozta, hogy az új egyezségnek helyre kell állítania a piaci bizalmat.

Az ország gazdasága jelenleg recesszióba van, tavaly az argentin peso értékének felét elvesztette a dollárral szemben. A befektetők pedig kivonták pénzüket az országból.

Az argentin központi bank idén közel 16 milliárd dollárt használt fel devizatartalékaiból, hogy megállítsa a peso lejtmenetét, de minden igyekezete hiábavalónak bizonyult.

Ráadásul az ország központi bankjának elnöke, Luis Caputo kedden személyes okokra hivatkozva lemondott.

Az IMF-fel június elején kötött eredeti hitelszerződés értelmében Argentínának 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékára kellett volna csökkenti költségvetési deficitjét az idei 2,7 százalékról,

majd 2020-ra nullszaldót, a következő évben pedig 0,5 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet kellett volna elérnie. Az új terv alapján már jövőre egyensúlyba hozza a kormány a költségvetést, 2020-ra pedig 1 százalékos elsődleges többletet akar elérni.

Az új megállapodás értelmében a jegybank leállítja a nyíltpiaci beavatkozásokat, és csúszó leértékelési rendszert vezet be.

A dollárhoz viszonyított árfolyam beavatkozási sávja a 34 és 44 peso közötti tartományban indul, a sávszéleket havi 3,0 százalékos leértékelési ütemben naponta állapítja meg a jegybank, amely ezentúl csak akkor vetheti be a piaci devizavásárlás eszközét, ha a peso árfolyama kilép a megállapított sávból, de akkor is csak legfeljebb napi 150 millió dollár értékben.