Továbbra is rekordszinten hitelezik vevőiket a magyar vállalatok

bankjegy forint
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az Atradius hitelbiztosító „Fizetési szokások barométere" című elemzése szerint Kelet-Európában még mindig a magyar vállalatok hajlandók a leginkább a hitelre történő értékesítésre (57,6 százalék), és még mindig Magyarországon a legkevesebb a késedelmes kifizetés (26,7 százalék). A felmérésben több mint 1400 magyar és kelet-európai vállalat válaszait vizsgálták az Atradius elemzői.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint a magyar vállalatok szívesebben adnak halasztott fizetési lehetőséget a hazai cégeknek, mint a külföldi vevőiknek. A válaszadók ezt azzal indokolták, hogy ez a magyarországi üzleti gyakorlat, illetve ezzel is jutalmazzák a régi vevőik lojalitását.

– szögezi le Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

A magyar válaszadók 70,9 százaléka tapasztal gyakori késedelmes fizetést a vállalatok közötti kereskedelemben. A magyar ügyfelek gyakrabban lépik át a számlafizetési határidőt, mint a külföldi ügyfelek.
A magyar válaszadók beszámolója szerint az idén 26,7 százalékra csökkent a lejárt B2B számlák aránya, ez 2017-ben még 29,7 százalék volt.

A csökkenés oka az, hogy a magyar vállalatok egyre fegyelmezettebben fizetnek.

Viszont romlott a számlák átlagos kiegyenlítésének ideje. Ez tavaly 37 nap volt, míg az idén 49 nap, de ez még mindig alatta marad a régiós átlagnak. Ezzel párhuzamosan 1 nappal csökkent a számlák kifizetésére adott idő. Így a magyar vállalatok 2018-ban átlagosan 30 napos határidővel állítják ki a számláikat a magyar vevők számára.

Magyarországon a legkevesebb a késedelmes kifizetés Forrás: MTI/Oláh Tibor


A régióban továbbra is a magyar vállalatokat sújtják leginkább a vevőik likviditási problémái és a tőkehiány.

A fizetési késedelmek másik oka az, hogy a magyar vevők egyre növekvő mértékben egyfajta finanszírozási formaként használják a halasztott fizetéses számlákat. Ennek nyomán minden tizedik vállalat maga is késve fizet a saját szállítóinak, ami gyakorlatilag körbetartozást okoz.

A magyar vállalatok 15,1 százaléka készül arra, hogy az idén bevezesse az e-számlázást, ez pedig a legmagasabb arány a régióban.

A cégek egyharmada azt tapasztalta, hogy az ügyfelek hamarabb kifizetik az online számlákat, mint a hagyományos számlákat.
2018-ban a magyar válaszadók a behajthatatlan követelések arányának enyhe növekedéséről számoltak be. A vállalatok sokkal gyakrabban írtak le belföldi B2B követeléseket, mint külföldieket.