Leállítják a bányákat, mert féltik a turizmust

indonéz bányák
INDONESIA. JAVA ISLAND. KAWAH IJEN (GREEN CRATER). ITS SUMMIT CRATER COUNTAINS A SOLFATARE (TYPIFY OF FUMAROLE REJECTING IMPORTANT QUANTITIES OF SULFUR) FROM WHERE IS EXTRACTED SULFUR. THE ORE OF SULFUR HAS BEEN EXPLOITED FOR SEVERAL DECADES BY VILLAGERS OF THE CALDERA OF THE IJEN.
Vágólapra másolva!
Indonézia egyik keleti tartományának kormányzója bejelentette, moratóriumot hirdettek a térségben működő bányákban a kitermelésre - írja az Asia Times. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb telephelyen fel kell függeszteni a munkát addig, amíg az állam át nem tekinti a bányászati engedélyeket.
Vágólapra másolva!

A többek között Sumba szigetét és Timor nyugati részét is magában foglaló tartomány vezetése több mint 300, a térségre kiadott kitermelési jogosítvány felülvizsgálatát ígérte. A hírek szerint, Kelet-Nusa Tenggarát több más indonéz tartomány követheti a bizonytalan idejű felfüggesztési döntéssel.

Több dolog lehet a háttérben

Egyelőre nem világos, mi volt a közvetlen oka a döntésnek. Környezetvédelmi szervezetek már régóta kilincselnek a helyi vezetésnél azért, hogy az

vegye szigorúbban a mezőgazdasági művelési területek és a tisztavíz-készletek ügyét.

Bánya egy vulkán krátere mellett Jáva szigetén Forrás: AFP/Gerard Planchenault/ Onlyworld.N

A helyi településeken élő, illetve dolgozó aktivisták azt mondják, a mintegy 5,2 millió tartományi lakosnak csak igen kis hányada részesül az ott működő bányák jelentette gazdasági előnyökből. A helyi lakosság 90 százaléka keresztény.

Egyes feltételezések szerint a tartomány vezetését az is motiválhatta, hogy átgondoltabb lépésekkel óvhassák meg a különleges természeti kincseikről ismert szigeteket.

Flores és a többi sziget gazdag állat- és növényvilágáról ismert, nagyon erős turisztikai potenciállal, kedvelt utazási célpontként.

Kuta Beach, Bali, Indonézia: az egyik legkedveltebb turisztikai célpont az országban Forrás: AFP/Photononstop/Luca Invernizzi Tettoni

A bányászati moratórium egyelőre határozatlan időre szól, többek szerint azért, hogy a vezetés időt nyerhessen a környezet védelme érdekében.

Maribeth Erba, a szingapúri Nemzeti Egyetem szociológusa, aki a bányászat és a turizmus egymásra gyakorolt hatásait kutatja Kelet-Nusa Tenggarában, azt mondja, a civil szervezeteknek itt jelentős a befolyásuk a helyi lakosságra. Viszonylag könnyedén meggyőzik az ott élőket arról, hogy emeljék fel szavukat a környezetromboló bányászati munkák ellen.

Más elgondolások szerint, a felfüggesztés célja egyúttal a korrupció és a feketemunka, valamint az engedély nélküli kitermelés visszaszorítása.

Az ország korrupcióellenes bizottsága az elmúlt négy évben Indonézia kiadott 8500 bányaengedélyének negyedét visszavonta,

és további 2500-ról azt állítja, hogy azok körül sincs minden rendben, ezért felülvizsgálatra szorulnak.

Zajlik a munka a kénbányában Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

Még nem tudni, lesz-e valamiből hiány

A tiltás több nemzetközi vállalatot, kínai és ausztráliai cégeket is érint. A hírek szerint több tartományi vezetés elégedetlen azzal, ahogy ezek a cégek a korábbi, a helyi közösségek fejlesztésére irányuló vállalásaikat teljesítik, avagy elfeledkeznek azokról.

Például Nyugat-Timorban termeli ki a világ legjobb minőségű mangánját a PT Gulf Mangan nevű ausztrál cég, amely

éves termelését a hazai és kínai igények kiszolgálására évi 155 ezer tonnára szeretné emelni.

Mivel azonban csak jelentős késéssel teljesítette a tartomány felé tett vállalásait, ezért könnyen lehet, terveit most át kell gondolni.

Kőfejtő Indonéziában Forrás: AFP/Arimac Wilander

A térségben egyébként jelentős az arany kitermelése, bár az igazán nagy ásványkincsbányák, réz- és nikkellelőhelyek, Borneón és Szumátrán vannak. Ezeken a szigeteken egyébként nagyobb számban vesznek részt helyi vállalatok is a kitermelésben.

Egyesek szerint, hamarosan újabb ideiglenes felfüggesztéseket jelentenek be, és könnyen lehet, hogy új rendelkezések várhatók a feketemunka kapcsán is. Ismeretes, hogy

2011 és 2015 között több mint 100 ezer főt azonosítottak illegális aranybányászként az országban.

Indonézia a világ egyik legfontosabb ásványkincsszállítója, jelentős készletekkel az ipar számára értékes anyagokból, a felsoroltak mellett bauxitból, ezüstből, vasércből. A PWC 2017-ben kiadott jelentése szerint a bányászati szektor 2006-ban 5 százalékkal, 2011-ben 6,14 százalékkal, 2016-ban 4,23 százalékkal járult hozzá Indonézia GDP-jéhez.

Arról egyelőre nincs információ, a most kiadott moratórium befolyásolja-e az ellátási lánc révén a termelést vagy a gyártást, Ázsiában vagy Ausztráliában - itt vásárolják ugyanis leginkább a kitermelt indonéziai fémféléket.