Az eddigi legalacsonyabb kamat mellett bocsátott ki eurókötvényt Magyarország

Ecofin-ülés Bécsben
Varga Mihály pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
Egymilliárd euró összegben, 1,25 százalékos kamaton bocsátott ki hétéves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – jelentette be Varga Mihály kedden.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter a szaktárca közleménye szerint kiemelte: a kötvény alacsony kamatozása és a magas befektetői érdeklődés egyértelműen mutatja, hogy

a befektetők megbíznak Magyarországban.

A tárcavezető hangsúlyozta: a piacra lépés megfelelő ütemezésének, a befektetők magas érdeklődésének köszönhetően a tranzakció során a várakozásokat meghaladó, négyszeres kereslet alakult ki.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

A miniszter szerint sokat elárul, hogy a Sargentini-jelentés után egy héttel minden idők legalacsonyabb kamatozású eurókötvény-kibocsátására került sor. Jól látszik tehát, hogy a Magyarország elleni külföldi lejárató kampány eredménytelen, és valótlanságokon alapul, a kimagasló kereslet ugyanis bebizonyította, hogy a befektetők továbbra is Magyarország mellett állnak – mondta a tárcavezető a közlemény szerint.

A stabil és gyors növekedés, az emelkedő bérek, az alacsony infláció, valamint a kiszámítható költségvetési politika a csökkenő államadósságráta mellett egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország évről évre olcsóbban tud állampapírt kibocsátani.

Amellett, hogy a rendkívül alacsony kamatszint hosszú távon mérsékli az államkassza kamatterheit, a keddi eurókötvény-kibocsátás sikere tovább erősíti felminősítési várakozásaikat is – jelentette ki Varga Mihály.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn közölte, hogy devizakötvény kibocsátásának szervezésére mandátumot adott a Deutsche Bank, az Erste Bank Group és a J.P. Morgan pénzintézetnek.