Az ország, ahol duplán támogatják az elektromos autók vásárlását

olcsó
2. Tokió, Japán (57,4 font)
Vágólapra másolva!
Tokió vezetése úgy döntött, hogy a főváros költségvetéséből támogatást nyújt az elektromos autók vásárlóinak, magánszemélyeknek és – nagyságtól függetlenül – -vállalatoknak is.
Vágólapra másolva!

A jövő áprilistól életbe lépő új költségvetési évtől azok, akik a tokiói prefektúrában elektromos autót vesznek, a főváros 200 ezer jennel (mintegy 1800 dollár, 100 jen = 244 forint) támogatja.

Japánban az elektromos autók vásárlói így dupla támogatást kapnak.

Az állam is ad ugyanis akár 400 ezer jent (3500 dollár) az elektromos autók vásárlóinak.

Japán fővárosa saját költségvetéséből támogatja az e-autók vásárlását Forrás: Shutterstock/ f11photo

A japán hatóságok célja, hogy növeljék az elektromos autók számát a szigetország járműparkjában, ami jelenleg minimális.

Tokióban például mindössze két százalék az elektromos autók aránya.

Tokió prefektúra kormányzója nemrég azt vázolta, hogy 2030-ra a Tokióban közlekedő autók 50 százaléka elektromos meghajtású lesz.

Így juthat Magyarországon támogatáshoz e-autó vásárlásakor

Magyarországon 2016-ban az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium írt ki pályázatot elektromos autók beszerzésének támogatására. A támogatásra jogosultak köre a cselekvőképes személyekre, vállalkozásokra, de az önkormányzatokra, egyházi jogi személyekre, és több más körre is kiterjed. A pályázatokban jelenleg illetékes kormányzati szerv az Innovációs és Technológiai Minisztérium (itt érhető el a módosított pályzáati kiírás). A pályázatok lebonyolítása kapcsán az állami tulajdonú e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. azt írja honlapján, a pályázati lehetőség idén augusztus 31-én lezárult, ám a minisztérium várhatóan még ősszel újabb, egyszerűsített feltételeket tartalmazó kiírást tesz közzé.