Richter: sok lesz-e a keserű pirula?

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
A Richter az idei első félévben szinte minden fontosabb eredménysoron növekedést tudott elérni, noha a befektetők fókuszában most a méhmióma kezelésére kifejlesztett Esmya tavaly december óta tartó vesszőfutása áll. Az európai vizsgálati szakasz ugyan az Európai Bizottság döntésével lezárult, a készítmény amerikai bevezetése azonban további adatszolgáltatási elvárások miatt csúszik. Ez negatívan érintheti a cég tengerentúli értékesítési lehetőségeit. Az Esmya mellett közel három hónapra felfüggesztették a romániai nagykereskedelmi vállalat működési engedélyét is, án ez inkább a Richterrel kapcsolatos negatív hírek számát gyarapította, az éves eredményekre nem volt érdemi hatással. Az Equilor Befektetési Zrt. mindezek alapján jelenleg tartásra ajánlja a társaság részvényeit.
Vágólapra másolva!

Az első félév során a társaság forintban számított árbevétele 1 százalékkal csökkent, azonban a többi eredménysoron javultak az értékek a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Az Esmya európai forgalmazásának szüneteltetése rontotta a bevételt, de más stratégiai készítmények, így például a Vraylar kiemelkedő féléves eredménye ezt részben kompenzálta.

Az elmúlt időszak további fejleménye volt a Richter számára fontos orosz piacon a rubel euróval szembeni értékvesztése, ami lejjebb szorította a cég bevételeit,

ugyanakkor negyedéves bázison, a releváns devizákkal szemben gyengülő forint az átértékeléseknek köszönhetően nagymértékben megnyomta az adózott eredményt.

Tovább tart a bizonytalanság az Esmya körül

Augusztus második felében érkezett meg az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, az FDA döntése, amely szerint az Esmya törzskönyveztetési kérelmét a jelenlegi formájában nem tudják elfogadni és további információkat, adatokat kértek. Elképzelhető, hogy az adatszolgáltatás után az amerikai hatóság végül jóváhagyja a kérelmet és az Esmya forgalmazása zöld utat kap az USA-ban. Ám ez mindenképpen időveszteség a Richternek, hiszen a döntés kézhezvételétől a forgalmazás megkezdéséig 10 hónap is eltelhet, amivel most időt nyernek a versenytársak.

Forrás: MTI/Faluldi Imre


A méhmióma kezelésében az USA-ban egyelőre nincs a Richter készítményének, az Esmyának olyan alternatívája, amely kizárólag gyógyszeres kezelés útján fejtené ki a hatását.

Ám az AbbVie Elagolix nevű készítményének forgalmazása például már 2020-ban elindulhat. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy a Richter pozitív elbírálás esetén is csak az AbbVie készítményével időben szorosan együtt dobhatja piacra az Esmyát, amivel elvész az Esmya pozitív szerepe.

Nem beszélve arról, hogy az Elagolix értékesítése az elemzői várakozások szerint elérheti az 1,7 milliárd dollárt, míg

az Esmyánál korábban ennél lényegesen alacsonyabb, mintegy 1 milliárd dolláros értékesítési csúccsal számoltak.

Ez utóbbi prognózist ráadásul az Equilor várakozásai szerint – pozitív felügyeleti döntés esetén – lefelé módosíthatja a vállalat.

Negatív fejlemények Romániában

További negatív fejlemény volt a hazai gyógyszergyártó számára, hogy romániai leányvállalatának, a Pharmafarm SA-nak a működési engedélyét június 21-ével felfüggesztette a román hatóság. A június végével zárult második negyedévben ez a hatás még marginális volt a Richter gazdálkodására nézve.

Forrás: 123rf.com


Azonban a felfüggesztés havonta közel 20 millió eurós bevételkiesést jelentett, ami az éves árbevétel 1,4 százalékának felel meg.

A közel három hónapon át tartó felfüggesztés a folyó negyedéves bevételt vetette valamelyest vissza, ugyanakkor a nagykereskedelmi tevékenység alacsony fedezettartalma miatt a további eredménysorokra végeredményben alig fejt ki hatást. Összességében ettől aligha sérül a Richter éves profitja.