Kedvezménydömping a lakástakarékoknál - Ki mit kínál?

ingatlanos
Vágólapra másolva!
Meglepően kedvező lett hirtelen a csillagállás a lakásra takarékoskodók számára. Az Erste, az OTP és a Fundamenta is jelentős kedvezményeket kínálnak – szinte egymásra ígérve – az új ügyfeleknek. Az alábbiakban a Bankmonitor segítségével bemutatjuk, hol, milyen kedvezmények érhetők el. A tét akár több tízezer forint anyagi előny is lehet a jó választással.
Vágólapra másolva!

Ritkán lehet tapasztalni olyan erős versenyt az ügyfelekért a bankpiacon, mint most a lakástakarék-pénztáraknál (LTP). A piac három nagy szereplője jelenleg érdemi fogyasztói előnyöket kínál akcióin keresztül. (Az Aegon LTP a napokban jelentette be, hogy október 1-től felfüggeszti az új szerződések értékesítését, így ezen körkép nem tartalmazza a 4. piaci szereplő kínálatát.) Az akciós feltételek értelmezése és összehasonlítása következik.

Az Erste Lakástakarék szeptember közepétől 10.000 forintos számlanyitási díjjal teszi elérhetővé szerződéseit minden futamidőre, amennyiben az ügyfél vállalja az állami támogatás maximumához szükséges 20.000 forintos havi befizetést és egyszerre két szerződést köt. A 10 ezer forintos számlanyitási díj 4 éves futamidőnél 18.000 forint megtakarítást jelent, 10 éves futamidőnél 66.000 forintos megtakarítást képvisel. Azok számára, akik már rendelkeznek élő LTP-szerződéssel, szintén rendelkezésre áll a kedvezményes számlanyitási díj az új szerződés megkötéséhez.

Az OTP Lakástakarék egy teljes más megközelítésben ad érdemi kedvezményt: esetükben újbankszámla-nyitás és a jövedelem ezen számlára érkeztetése (valamint egy SMS-szolgáltatás igénybevétele, illetve csoportos beszedési megbízás az LTP havi befizetésekre) szükséges a számlanyitási díj elengedéséhez. Ez lényegesen több feltétel, mint az Erste esetében, de ennek fejében teljes mértékben ingyenes lesz a számlanyitás.

A Fundamenta nem a számlanyitási díjak vonatkozásában kedvez az ügyfeleknek, hanem ún. kamatbónuszt kínál. A kamatbónusz 9 százalék pluszt jelent az ügyfelek számára az első éves befizetések vonatkozásában (maximum 12 ezer Ft összegben). A futamidő 2. évétől a kamatbónusz összege nem kamatozik. Leegyszerűsítve a futamidő végén felvehető összeg 12 ezer forinttal magasabb lehet. A kamatbónusz konkrét számítási módja: az első 12 hónapban befizetett összegekre 9 százalék addicionális kamatot számít fel a Fundamenta. A kézzelfogható érték az új szerződést kötők számára (az alkalmazott speciális kamatszámítás rejtelmeit nem vizsgálva) a 12 ezer forint plusz kifizetés a Fundamenta részéről a szerződés lejártakor (amennyiben 20.000 forintos havidíjas szerződést kötnek).


Fenti relatív komplex táblázat mondanivalóját viszonylag könnyen leegyszerűsíthetjük: minél több kötelezettséget vállal az LTP-szerződést megkötő magánszemély, annál több lesz a kedvezmény mértéke. A Fundamenta semmilyen feltételhez nem köti az akcióját, csupán ahhoz, hogy a szerződés szülessen meg év végéig és az ügyfél folyamatosan teljesítse a befizetéseit. Az Erste két szerződés megkötését várja el (vagy egy meglévő mellé plusz egy kötését). Az OTP pedig számos addicionális szolgáltatás igénybevételét írja elő.

Fentiek mellett változatlan az elsődleges és legnagyobb pénzügyi előny minden lakáscélra gyűjtő számára az LTP-szerződésekben: 30 százalék állami támogatás minden befizetett forint után!

Fentiekből egyértelműen megállapítható, hogy nem mindenkinek ugyanaz a termék jelenti az objektíven jó választást. Érdemes komplex lakástakarék-kalkulátort használni a teljes piaci tájékozódáshoz, vagy az alábbi egyszerűsített kalkulátorban megvizsgálni az LTP-n keresztül elérhető általános pénzügyi előnyöket.