Az IKEA önjáró zöldségesstandokat tervez

ikea
Tiszta villamos energiát is közvetít már az Ikea az Egyesült Királyságban
Vágólapra másolva!
A jövő otthonainak megoldásait kutató Space10 laboratóriumával új, önvezető „életterek" koncepcióját dolgozta ki az IKEA, írja az Élelmiszer Onlne egy friss beszámoló alapján. Az elgondolás neve Spaces on Wheels (Terek Kerekeken).
Vágólapra másolva!

A cég azt vizsgálja, hogy a technológia miként javíthatna a leginkább az emberek életminőségén. A tervek az egészségügytől a vendéglátásig a lét legkülönbözőbb és mindenütt jelenlevő területeit érintik. Így az IKEA - egyelőre elgondolás szintjén létező - koncepciójában a mobil kórházak és a guruló zöldségesstandok is helyet kapnak.

Élet az önvezető járművekkel

A cég szerint a hét autonóm járművel azt kívánták vizuálisan is bemutatni, hogy egy napon a teljesen önvezető járművek miként tehetnék még teljesebbé mindennapi életünket.

A tervek az egészségügytől a vendéglátásig a hétköznapi élet legkülönbözőbb területeit érintik, hogy betekintést nyújtsanak a mobilitás esetleges jövőjébe. Bár a svéd cég profilja távol áll az autonóm közlekedéstől, a tökéletesen önállósodott járművekben felszabaduló terek bebútorozásában már otthonosan mozog.

A hét modell:

Egyelőre ezekkel a koncepciókkal rukkolt elő a vállalat:

Iroda: négy keréken gördülékenyebb lehet a munka. Ingázás közben olykor akár nyugodtabb körülmények között is el lehet végezni a tennivalókat.

Kávézó: olyan, mint a vonatokon az étkezőkocsi, de más érzés önjáró kisbuszon szürcsölgetni el barátainkkal a feketét.

Mobil kórház: ebben az esetben a „gyógyintézmény" látogat ki a pácienshez, nem pedig fordítva. Ezt minden valószínűség szerint egy

betegágydrón is követné.

Guruló zöldséges: ez a megoldás abban segíthetne, hogy a friss terményektől elzárt városi területek lakosai is könnyebben juthassanak hozzá a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz.

A koncepció épít arra, hogy

a városokban élők jelentős részének eleve időben és térben is korlátozott lehetőségeik vannak a frissáruval, adott esetben a termelői terményekkel való "találkozásra".

Szórakozás és tanulás: minthogy az autonóm közlekedésben nincs vagy csak korlátozottan van szükség ablakokra, ezek akár a kiterjesztett valósághoz elengedhetetlen képernyőként szolgálhatnának. A mellettünk elsuhanó külvilág objektumaira virtuálisan ráaggatott információk vagy játékok kiszínezhetik és tanulságosabbá tehetik az utazást.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Hotel és lakás: az önjáró lakókocsi főnyeremény lehetne azoknak, akik egyedül kívánják nyakukba venni a világot, és nem akarnak rendre kimerülten, táskás szemekkel eljutni az úti céljaikhoz.

Kerekes boltok a plázafóbiás embereknek nyújthatnának alternatívát a vásárolgatáshoz (nem tiszta, hogy ekkora helyre egy átlagos méretű bolt hogyan tudná bepasszírozni árucikkeinek teljes választékát).

Az IKEA az egész elképzelést egyelőre gondolatébresztőnek szánja; arra kívánja ösztönözni az embereket, hogy kitalálják,

miként használhatnák ki az autonóm járművekben felszabaduló teret, időt és energiát.

A felsorolt példák mindenesetre arra utalnak, hogy optimális esetben az önvezető közlekedési eszközök akár boldogabbá tehetnék a világot, és a fejlődését is felgyorsíthatnák.

A svéd óriáscég mindenesetre optimista. A projektet bemutató riportjában, mérvadó iparági információkra támaszkodva azt jelzi előre, hogy 2020 után rohamosan felgyorsulhat a jelenleginél magasabb szintű önvezető autók megjelenése az utakon.