Nagy dobásra készül az Amazon

Amazon
SEATTLE, WA - JUNE 16: A woman walks past the Amazon Go grocery store at the Amazon corporate headquarters on June 16, 2017 in Seattle, Washington. Amazon announced that it will buy Whole Foods Market, Inc. for over $13 billion. (Photo by David Ryder/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai Amazon 2021-ig 3 ezer kasszamentes üzletet, vagyis Amazon Go-t nyitna az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Év elején nyílt meg a cég első kasszamentes élelmiszerüzlete, aminek lényege, hogy érzékelőkkel és kamerákkal látták el az üzlethelyiséget, így a rendszer figyelemmel kíséri, hogy a vásárlók milyen termékeket vesznek, és ezt az Amazon alkalmazáson keresztül le is vonja bankszámlájukról így nincs szükség pénztárra.

Az első Amazon Go Forrás: Getty Images/David Ryder

A Bloombergnek nyilatkozott forrás állítja, hogy az Amazon 3 éven belül 3 ezer üzlettel akarja bővíteni üzlethálózatát. Ugyanakkor a cég szóvivője elmondta a Business Insider megkeresésére, hogy nem kommentálnak pletykákat.

A cég még 2016-ban jelentette be a kasszamentes koncepciót, és idén négy Amazon Go üzletet nyitottak: hármat Seattle-ben, egyet pedig Chicagóban.

Az üzlethálózat még idén tíz további egységgel bővül, míg 2019-ben további 50 üzlet megnyitását tervezik – ezek vélhetőleg olyan nagyvárosokban nyílhatnak, mint Los Angeles vagy New York –, és az agresszív üzletpolitika eredményeként végül tényleg könnyen elérheti a 3 ezer boltot a hálózat.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Ryder

Ezzel a lépéssel

az Amazon az Egyesült Államok harmadik legnagyobb áruházláncává válna,

és csak a 7-11, illetve annak a testvércége a Circle K előzné meg, valamint maga mögé utasítana olyan vállalatokat, mint a Walmart vagy a Target. Ugyanakkor a cég korábban megvásárolta a Whole Foods élelmiszerláncot, amelynek 350 üzlete van.

Az érzékelőrendszer kiépítése üzletenként 1 millió dollárba kerül az Amazonnak.