Európában jöhetnek az első szankciók a Facebook ellen

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION LOGO FACEBOOK HEAD OFFICE INTERNET
A lit sign is seen at the entrance to Facebook's corporate headquarters location in Menlo Park, California on March 21, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg vowed on March 21 to "step up" to fix problems at the social media giant, as it fights a snowballing scandal over the hijacking of personal data from millions of its users. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság komoly szankciókkal sújtaná a Facebookot, ha az amerikai techvállalat nem tesz eleget az uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak.
Vágólapra másolva!

Vera Jourová fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos közölte, hogy elfogyott az Európai Bizottság türelme. Kiemelte, hogy a Facebook korábban biztosította afelől, hogy decemberig átírják a felhasználási feltételeik még fennmaradt félrevezető elemeit, ez viszont nem történt meg.

Jourová szerint eljött a cselekvés ideje és elég volt az üres ígéretekből.

A fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy ha az év végéig nem hajtják végre teljeskörűen a változtatásokat, akkor gyors lépésekre és szankciókra fogja felszólítani a fogyasztóvédelmi hatóságokat.

A bizottság tájékoztatása szerint a közösségi platform által elvégzett eddigi módosítások nagyon korlátozottak.

Az Európai Bizottság épülete Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A brüsszeli testület arról számolt be februárban, hogy történtek előrelépések, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben a közösségi fogyasztóvédelmi szabályoknak. Mint írták, a jogellenes tartalmak bejelentésére és törlésének kérésére használt eljárást érintő változtatások nem elegendőek.

Ennek előzménye, hogy a bizottság tavaly márciusban felszólította a Facebookot, a Twittert és a Google+-t működtető Alphabetet, hogy mihamarabb hozzák összhangba működésüket az uniós előírásokkal a felhasználók megtévesztésének visszaszorítása érdekében.