Itt épül Magyarország legnagyobb naperőműve

Napelemek a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőművében Visonta közelében az átadás napján. Magyarország legnagyobb, mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült fotovoltaikus erőműve október elején kezdte meg működését
Vágólapra másolva!
20 megawattos fotovoltaikus erőművet létesít Bükkábrányban a Mátrai Erőmű Zrt. - írja az Origóhoz eljuttatott közleményében a társaság. A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros területén valósul meg. A létesítmény egy kisebb várost is el tud majd látni villamos energiával.
Vágólapra másolva!

Hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházásokba kezd a Mátrai Erőmű Zrt.

A vállalat Bükkábrányban létesít új, 20 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőművet, melynek már le is tették az alapkövét.

– jelentette ki a beruházás kapcsán a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósági elnöke. Dr. Valaska József hangsúlyozta: az ország energiastratégiájában kulcsszerepet betöltő vállalat kívánja 2030-ban is előállítani az itthon fogyasztott áram 15 százalékát, ami a hazai termelés ötödét jelenti.

Napelemek a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőművében Visonta közelében: a vállalat most Bükkábrányban tette le új létesítményének alapkövét Forrás: MTI/Komka Péter

A környezetbarát bükkábrányi létesítmény Magyarország legnagyobb naperőműve lesz

Megvalósítása egy bányaművelés után rekultivált, 33 hektáros területen történik, és nem élelmiszertermelésre alkalmas mezőgazdasági területen.

A naperőmű mintegy 4 ezer háztartást lesz képes ellátni villamos energiával.

A tervek szerint decemberben kezdődhet a próbaüzem, és 2019 tavaszától indul az üzemszerű működés.

A beruházást a Mátrai Erőmű Zrt. 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban pedig bankhitelből fedezi.

A legújabb technológiával készülő, költséghatékony fotovoltaikus erőmű mintegy 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll majd.