Továbbra is marad az alapkamat jelenlegi mértéke

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, Magyar Nemzeti Bank épülete
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A kamatfolyosó sem változott, az egynapos jegybanki fedezett hitel és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

Nem változtatott az alapkamat mértékén a monetáris tanács Forrás: MTI/Balaton József

A jegybanki alapkamat 2016. május 25-e óta áll ezen a szinten.

A kamattartás megfelel a várakozásoknak,

az elemzők többsége arra számít, hogy a piacok számára iránymutató jelzést a monetáris tanács a szeptemberi inflációs jelentéssel párhuzamosan hoz majd.

A jegybank előrejelzése szerint 2019 közepétől érhető el tartósan a 3 százalékos inflációs cél, ezért a Monetáris Tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók fenntartására továbbra is szükség van - értékelte a döntést Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Azonban,ahogy a közelmúltban erről már jelzés érkezett, 5-8 negyedéves időhorizonton már nem lesz fenntartható.

Ebből a szempontból a Monetáris Tanács közleménye lehet iránymutató, ahol utalhat a nem konvencionális eszközök kivezetésének ütemezésére és időzítésére, párhuzamosan a megjelenő friss inflációs jelentésével.

Az MNB továbbra is az inflációt tekinti az egyetlen monetáris politikai horgonynak a Tanács és a jelenlegi eszköztár fenntartásával kívánja segíteni az inflációs cél elérését.

Noha a nyári hónapokban az infláció átmenetileg meghaladta a 3 százalékos inflációs célt, ez döntően az üzemanyagárak bázishatásának és közelmúltbeli meredek emelkedésének következménye, míg a maginfláció, valamint az MNB által kalkulált tisztított inflációs mutatók stabilan elmaradnak a céltól, az év végére pedig visszatérhet az infláció a 3 százalékos szint alá.

Mindezek hatására a következő hónapokban a Monetáris Tanács „átnézhet"az infláción, így rövidtávon nem szükséges szigorítani a monetáris kondíciókon.