Bemutatták az új euróbankjegyeket

új euró bankjegyek, 100, 200
A new 100- and 200 euro banknote are presented on a light table on September 17, 2018 in Frankfurt am Main, western Germany. The European Central Bank (ECB) unveiled new versions of the 100- and 200-euro banknotes, saying new security features would make them harder to counterfeit. / AFP PHOTO / dpa / Arne Dedert / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) lecseréli a jelenlegi 100 és 200 eurós bankjegyeket, s helyettük újakat hoz forgalomba. 
Vágólapra másolva!

Bemutatták az új 100 és 200 eurós bankjegyeket, amelyeket a jövő év első felében vezetnek be. Ezzel az euróbankjegy-sorozat öt évvel ezelőtt megkezdett megújítása gyakorlatilag lezárul - közölte a The Brussels Times.

2013-ban vette kezdetét az eurózónában használt papírpénzek megújulása.

Új euróbankjegyek Forrás: AFP/Arne Dedert

Az intézkedés elsősorban a megnövekedett biztonsági elvárások által támasztott követelményeket, a pénzhamisítás kockázatának csökkentését hivatott kielégíteni.

Az új Európé-sorozatból az 5 eurós 2013-ban, a 10 eurós a következő évben, majd a 20 eurós 2015-ben jelent meg a készpénzforgalomban.

A szintén újratervezett, új biztonsági elemekkel rendelkező 50 eurós bankókkal pedig a tavalyi évtől lehet fizetni.

Hologram a bankjegyen Forrás: AFP/Arne Dedert

Ezzel szemben az 500 eurós bankjegy elbúcsúzik, ugyanis nyomtatatását és kibocsátását az EKB májusi döntése értelmében leállítják.

A forgalomban lévő 500 eurósok törvényes fizetőeszközök maradnak, csak nem lesz belőlük utánpótlás, emellett korlátlan ideig megőrzik az értéküket.

Az eddig használt 100 és 200 eurós bankjegyek szintén továbbra is érvényesek maradnak addig, amíg fokozatosan ki nem vonják őket a forgalomból.